Dit zijn de sprekers van de Architect x Pakhuis de Zwijger op 27 maart: Bouwen met wat er is
V.l.n.r. Benjamin Robichon, Cécile van Oppen, Frank Hanswijk, Jan Jongert, Hade Steenwinkel, Jochem Kromhout, Hans Hammink en Merel Pit

Dit zijn de sprekers van de Architect x Pakhuis de Zwijger op 27 maart: Bouwen met wat er is

Na een succesvolle eerste bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger, organiseert de Architect op 27 maart om 20:00 weer een avond waarop we de printeditie tot leven brengen. De tweede editie van dit jaar gaat over: 'Bouwen met wat er is. Over hergebruik en afval als grondstof'. De experts die komen spreken zijn: Cécile van Oppen, Hans Hammink, Hade Steenwinkel, Jan Jongert, Benjamin Robichon, Frank Hanswijk en Jochem Kromhout.

De Nederlandse overheid heeft als ambitie dat de economie in 2050 volledig draait op hergebruikte grondstoffen. In deze circulaire economie bestaat geen afval. Materiaalstromen vormen de basis. Voor de architectuur is het goede nieuws dat er materialen en gebouwen in overvloed zijn. Het slechte nieuws is dat het veel tijd kost om ze op een goede manier opnieuw te gebruiken. Daardoor verdwijnen veel hergebruik plannen onderin een la. Welke grondstoffen kun je oogsten uit een afgedankt gebouw? Hoe zorg je ervoor dat aannemers en constructeurs ermee durven rekenen en werken?

Tijdens deze avond presenteren we inspirerende voorbeelden van hergebruik die de eindstreep helaas niet hebben gehaald. Ook laten we zien wat hergebruik in de huidige praktijk betekent en onderzoeken we wat ervoor nodig is om de ambitie van de Nederlandse overheid waar te maken en welke rol de architect hierin kan vervullen. 

de Architect #1 2024: Bouwen met wat er is
de Architect #1 2024: Bouwen met wat er is

Dit zijn de sprekers

Hoofdredacteur van de Architect Merel Pit modereert te avond. De volgende experts over ‘bouwen met wat er is’ gaan spreken.

Jochem Kromhout is bewoner en mede-initiatiefnemer van Boschgaard, een wooncoöperatie bestaande uit 25 bewoners in Den Bosch. Kromhout heeft vanuit de kraakbeweging ervaring met groepswonen en sociale centra. Samen met vrienden zocht hij een manier om dat te bestendigen. Boschgaard is voor hem een stukje betere wereld waar alles duurzamer en socialer is.

Architect Jan Jongert is medeoprichter van Superuse Studios, het bureau dat Boschgaard ontwierp. Superuse is een collectief dat projecten ontwerpt en bouwt die lokale uitwisseling en productie stimuleren. Het collectief ziet dit als een alternatief voor het transporteren van grondstoffen, producten en onderdelen over de wereld waarbij onnodig veel verloren gaat.

Cécile van Oppen is medeoprichter van het adviesbureau Copper 8. Als systeemdenker en creatief persoon weet Van Oppen de juiste partijen te inspireren en een gezamenlijk belang op te bouwen. Zo probeert ze invloed uit te oefenen op economische spelregels rond de duurzaamheidstransitie.

Meubel- en bouwontwerper Hade Steenwinkel is directeur van Fiction Factory. Het ‘bouwatelier’ maakt in opdracht van architecten en ontwerpers winkelinterieurs, tentoonstellingen en verschillende one-off-producties. Ook maakt Fiction Factory meubels en prefab modulaire units. Duurzaamheid en circulariteit staan hoog op het bureaus agenda. Onlangs werkt het bureau samen met Monk Architecten aan het interieur van Hotel Jansen.

Rotterdamse fotograaf Frank Hanswijk benadert de architectuur als een ruimte waarin de mens, al dan niet in beeld, een cruciale rol speelt. Op 27 maart presenteert hij het beeldessay dat hij voor de Architect maakte over de aardehuizen in Olst.

Benjamin Robichon is oprichter van WRK Architecten, waar hij ook partner en architect is. Het is Robichons missie om zo duurzaam mogelijk te ontwerpen en bouwen. Circulariteit, flexibiliteit, natuurinclusief bouwen en nieuwe vormen van mobiliteit in de stad zijn volgens hem dé cruciale onderdelen van het actuele debat.

Hans Hammink is architect, associate en ‘circularity lead’ bij de Architekten Cie. Hij was als pionier betrokken bij het eerste praktijkvoorbeeld van duurzaam en circulair bouwen in Nederland: het ABN AMRO-paviljoen Circl aan de Zuidas. Hammink laat zien dat circulariteit (op grote schaal) wel degelijk gerealiseerd kan worden. Ook schreef hij het boek Lessen in Circulariteit.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.