Mis het niet! Woensdag 19 juni de Architect x Pakhuis de Zwijger over hybride duurzaamheid
vlnr. Do Janne Vermeulen, Cécilia Gross, Janneke van der Velden, Jurriaan van Stigt, Guus Degen, Laetitia Nossek, Francesco Veenstra en Merel Pit

Mis het niet! Woensdag 19 juni de Architect x Pakhuis de Zwijger over hybride duurzaamheid

Op woensdag 19 juni organiseert de Architect weer een nieuwe avond in Pakhuis de Zwijger waarin we de printeditie tot leven willen brengen. Dit keer staat hybride duurzaamheid centraal, en de vraag 'wat is een werkelijk duurzaam gebouw?' De experts die komen spreken zijn: Do Janne Vermeulen, Cécilia Gross, Janneke van der Velden, Jurriaan van Stigt, Guus Degen, Laetitia Nossek en Francesco Veenstra.

Architecten kunnen een sleutelpositie in nemen in het realiseren van duurzame leefomgevingen. Als voortrekkers stapelen ze per situatie allerlei duurzame maatregelen op elkaar. Voor grote opdrachtgevers vaak op basis van een erkend certificaat, maar ze ontwikkelen ook hun eigen rekentools ter voorbereiding op de CO2-tax of gebruiken hun eigen boerenverstand. In de nieuwste editie van de Architect gaat de redactie op zoek naar excellente voorbeelden en inspirerende samenwerkingen. En zoekt ze een weg in de wirwar van alle rekenmethodes. 

Tijdens deze avond brengen we de printeditie tot leven. Zo lichten Do Janne Vermeulen (Team V), Janneke van der Velden (Powerhouse Company) en Cécilia Gross (VenhoevenCS) elk een gebouw toe waarin verschillende duurzame maatregelen zijn toegepast. Presenteren Jurriaan van Stigt (LEVS) en Guus Degen (ORGA Architecten) hun eigen ontwikkelde CO2-rekenmethode. En tenslotte reflecteren Laethitia Nossek (The Dutch Green Building Council) en Rijksbouwmeester Francesco Veenstra (Vakwerk Architecten) op wat nou een echt duurzaam gebouw is. 

De sprekers

Hoofdredacteur van de Architect Merel Pit modereert te avond. De volgende experts over ‘hybride duurzaamheid’ gaan spreken:

Do Janne Vermeulen is architect en directeur van Team V Architectuur. Ze studeerde aan de Bartlett School of Architecture en werkte na haar afstuderen in 2002 bij Rick Mather Architects in Londen en Meyer en Van Schooten Architecten. In 2013 richtte Do Janne samen met Jeroen van Schooten en oud-partner Gerard van Hoorn Team V Architectuur op. Naast haar werkzaamheden als architect geeft Do Janne regelmatig lezingen. Sinds 2019 is ze voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit III van de Gemeente Amsterdam.

Cécilia Gross studeerde architectuur in Strasbourg en aan de TU Delft. Door haar fascinatie voor Nederlandse architectuur en stedenbouw ging ze na haar afstuderen in 2001 in Amsterdam werken. In 2003 begon ze bij VenhoevenCS waar ze in 2017 partner en directeur werd. Ze werkte aan projecten van hoge complexiteit die architectonische en stedelijke uitdagingen combineren. Waaronder het ontwerp van Station Alkmaar en het MicroCity-project ‘Het Platform’ bovenop station Utrecht Centraal. Sinds 2014 exporteert Cécilia haar knowhow naar haar geboorteland Frankrijk, met als hoogtepunt het Olympisch Aquatics Centre voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.

Janneke van der Velden studeerde in 2005 af aan de TU Delft.  Ze is associate architect bij Powerhouse Company en was verantwoordelijk projectarchitect van het Marga Klompé Building op de Tilburg University. Op dit moment werkt ze aan de renovatie van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam en de Muziekwerf, een getransformeerde wederopbouwkerk. Met haar passie voor complexe opgaven en betekenisvolle gebouwen werkt ze als verbinder om kennis samen te brengen.

Guus Degen werkt sinds 2010 bij ORGA en een ervaren architect op het gebied van biobased en regeneratief bouwen. Hij studeerde in 2017 af aan de Academie van Bouwkunst te Arnhem en is betrokken geweest bij meerdere toonaangevende biofilische projecten. Hij is de projectarchitect van basisschool De Verwondering, het duurzaamste gebouw van 2021 en een project dat in 2023 ook de internationale Stephen Kellert Biophilic Design Award heeft gewonnen. Naast het realiseren van vooruitstrevende projecten is hij ook betrokken bij onderzoek naar en de ontwikkeling van een impacttool om de ecologische impact van een ontwerp vroegtijdig inzichtelijk te maken.

Jurriaan van Stigt is architect en een van de oprichters en partner van LEVS architecten Amsterdam. Hij is een vakman met integrale kennis over de totale reikwijdte van de architectuur. De verbinding met het maken, materialiseren en bouwen voor mensen speelt een cruciale rol in zijn werk. Al jaren zet hij zich er met LEVS voor in om gebouwen zuiniger, groener en circulairder te maken. Dat resulteerde al in verschillende prijswinnende duurzame projecten. Recent publiceerde LEVS Carbon-based Design, over CO2-gestuurd ontwerpen, en de Carbon Cost Tracker, een parametrische toetshulp voor in de vroege ontwerpfase. Beide zijn voor hem een logische voortzetting van een traditie van duurzaam innoveren binnen het bureau.

Laetitia Nossek is programmamanager bij Dutch Green Building Council (DGBC). Laetitia studeerde Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam met een major in Bedrijfskunde en een master in Business Administration Strategy. Ze werkte als consultant aan verschillende strategie- en innovatieopdrachten, maar ook duurzaamheidsprojecten, Life Cycle Assessment-berekeningen en duurzaamheidsrapportages. Sinds 2021 werkt ze bij DGBC. Laetitia zet zich in om de gehele bouw- en vastgoedsector aan te jagen daadwerkelijke CO2-reductie te bewerkstelligen.   

De avond wordt afgesloten met een reflectie van Francesco Veenstra, sinds september 2021 Rijksbouwmeester. Francesco is architect en partner bij Vakwerk Architecten in Delft en daarvoor was hij van 2007 tot 2017 mede-eigenaar van Mecanoo.

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur architectuur

Floortje Keijzer is vakredacteur architectuur. Ze is architect en architectuurhistoricus en werkte onder meer voor OMA, Studio JVM en als zelfstandig architect in Amsterdam. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten maar ook op bredere thema's zoals de aanbestedingscultuur en het werkklimaat binnen architectenbureaus.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl

Jurriaan van Stigt. Beeld Raf van Oosterhout

ARC Talk | Jurriaan van Stigt over de Carbon Cost Tracker: 'We koppelen berekeningen aan ontwerpen'

LEVS architecten ontwikkelde de Carbon Cost Tracker, een ontwerptool die berekent hoeveel CO2 een gebouw uitstoot of juist opslaat en wat de daaraan verbonden kosten zijn. Architect en medeoprichter van Levs architecten Jurriaan van Stigt vertelt erover tijdens zijn ARC Talk. 'We koppelen berekeningen aan ontwerpen en andere kwaliteiten om te bedenken hoe en waar we moeten bouwen in de toekomst.'

Cécilia Gross, architect en partner bij VenhoevenCS. Beeld Pakhuis de Zwijger

ARC Talk | Cécilia Gross over het Centre Aquatique: 'Het volume dat je niet bouwt hoef je niet te verwarmen'

Duurzaamheid gaat volgens Cécilia Gross, architect en partner bij VenhoevenCS, om het optimum vinden in materiaal, ruimte en energieverbruik. In deze ARC Talk presenteert ze het Centre Aquatique, gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van dit jaar in Parijs. Het bouwvolume is zo ontworpen dat het energieverbruik is gehalveerd ten opzichte van een standaard sporthal.

Janneke van der Velden, Powerhouse Company. Beeld Raf van Oosterhout

ARC Talk | Janneke van der Velden over Marga Klompé Buiding: 'Vanuit boerenverstand gewerkt, niet vanuit prestatie-eisen'

Met het Marga Klompé Building moest architect Janneke van der Velden van Powerhouse Company binnen een compact volume meerdere duurzaamheidseisen samenbrengen. 'Ik noem het een Rubiks Kubus. Het was een "hell of a ride" om alles erin te krijgen,' vertelt ze in haar ARC Talk. De aanpak leidde tot een BREEAM Outstanding classificatie.

Do Janne Vermeulen, Team V. Beeld Raf van Oosterhout

ARC Talk | Do Janne Vermeulen: 'Hybride duurzaamheid gaat niet alleen over berekeningen'

Met het hoofdkantoor voor DPG Media illustreert Do Janne Vermeulen, architect en directeur van Team V Architectuur, hoe hybride duurzaamheid er in de praktijk uit kan zien. 'Door in de constructie veel hout toe te passen, werd de bouwtijd met vijf maanden ingekort. Er werd bespaard op bouwkosten en gekwantificeerd naar huurlasten.' In haar ARC Talk duidt Vermeulen de talloze afwegingen in de zoektocht naar een duurzame bouwsector.