Zend in voor de ARC Awards! Deadline: 12 april
Beeld Loes Sikkes

Zend in voor de ARC Awards! Deadline: 12 april

Tijdens ARC24 Podium reiken drie onafhankelijke vakjury's de ARC Awards uit: de Architectuur Award, de Stedenbouw Award en de Interieur Award. Inzenden voor deze awards kan tot en met 12 april. Op donderdag 26 september worden in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt.

Na de sluitingsdatum maakt de redactie van de Architect een longlist van zoveel mogelijk projecten waaruit de jury’s drie genomineerden selecteren. Deze genomineerde projecten worden door de jury’s bezocht waarna ze besluiten wie de winnaars zijn. Om tot een goed juryberaad te komen gelden voor elke award specifieke criteria. 

ARC24 Architectuur Award

De ARC24 Architectuur Award wordt toegekend aan een recent gerealiseerd project (tussen 1 september 2022 en 1 april 2024) dat architectonisch vernieuwend is, een kleine voetafdruk heeft of een energie-positieve bijdrage levert. Doel van de prijs is om een spaarzame omgang met materialen en energiebronnen te promoten als integraal onderdeel van een goed architectonisch ontwerp. Een ontwerp dat zich bovendien voegt in de bestaande gebouwde omgeving.  

De jury voor de ARC24 Architectuur Award bestaat uit: Mechthild Stuhlmacher (voorzitter), Ard Hoksbergen, Sabine Lebesque, Peter Michiel Schaap en Floortje Keijzer (secretaris).

ARC24 Stedenbouw Award 

De ARC24 Stedenbouw Award zoekt stedenbouwkundige en landschappelijke plannen die antwoord geven op de huidige ruimtelijke vraagstukken. De award wordt toegekend aan een stedenbouwkundig ontwerp waarbij een integraal antwoord wordt gegeven op verschillende opgaves, zoals de woningbouwcrisis, verdichting en klimaatadaptatie. Daarmee is de Stedenbouw Award nadrukkelijk niet een prijs voor een visie of strategie. De ingediende plannen dienen (grotendeels) uitgevoerd te zijn of in uitvoering te zijn, (eerste) opleveringen tussen 1 september 2022 en 1 april 2024. 

De jury bestaat uit Pierre-Alexandre Marchevet (voorzitter), Tess Broekmans, Richard Koek, Frans Soeterbroek en Reinoud Schaatsbergen (secretaris). 

ARC24 Interieur Award 

De ARC24 Interieur Award wordt toegekend aan recent gerealiseerd project (tussen 1 september 2022 en 1 april 2024), dat ook toonaangevend is voor de interieurdiscipline. De jury zoekt een goed ontwerp waarbij de gebruiker, techniek en esthetiek zich in balans tot elkaar in het ontwerp verhouden, maar ook tot de architectuur en andere disciplines. Daarnaast onderscheidt het zich in materiaal- en energiegebruik. Om de interieursector te inspireren met duurzame alternatieven, vooruit te duwen en ingrepen te promoten. 

De jury van de ARC24 Interieur Award bestaat uit Ninke Happel (voorzitter), Marieke Korver, Tracy Metz, Mark Timo en Charlotte Thomas (secretaris). 

Aanvullende criteria 

Daarnaast kijkt de jury in 2024 speciaal naar de culturele waarde van de ingezonden architectuurprojecten en kunnen ze tijdens het juryoverleg aanvullende criteria toevoegen.

Naast dat elke award eigen criteria heeft, kijkt een de jury dit jaar hoeverre de projecten naast nuttig ook van culturele waarde zijn. Dit is geheel in lijn met het thema van ARC24 Podium: Architectuur als culturele waarde. Ook kunnen de juryleden tijdens het juryoverleg aanvullende criteria toevoegen om tot een goed besluit te komen. 

Inzenden voor de ARC Awards kan hier https://inzenden.dearchitect.nl

ARC24 Podium wordt mede mogelijk gemaakt door KUBUS.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.