Optoppen vraagt om maatwerk, opschaling is vooralsnog toekomstmuziek
De Asserring in Amstelveen door Snitker/Borst Architecten. Beeld Luuk Kramer

Optoppen vraagt om maatwerk, opschaling is vooralsnog toekomstmuziek

Tijdens de Dag van de Volkshuisvesting pleitte demissionair minister Hugo de Jonge voor grootschalig optoppen. De bouwmethode kan potentieel '100.000 woningen toevoegen' tot 2030 en daarmee 'continuïteit bieden' voor bouwbedrijven. Maar vooralsnog blijft opschaling van de bouwmethode uit.

Reinoud Schaatsbergen ging daarom op zoek naar enkele lichtende voorbeelden. Hij kwam uit bij de Asserring in Amstelveen door Snitker/Borst Architecten, de Dakwoning in Leiden door Zijdekwartier Architecten en House on a House in Den Haag door Bloot Architecture. In totaal tien woningen, waarvan Snitker/Borst er acht tekenden. Een gering aantal in relatie tot de gewenste 100.000 woningen die De Jonge zich voorstelt, merkt Schaatsbergen terecht op.

Hij vroeg daarom de architecten in hoeverre deze pareltjes ook geschikt zijn om op te schalen. 'Optoppen moet zorgvuldig worden georganiseerd. Als je het niet goed doet, dan moet je het niet doen', meent architect Ianthe Mantingh. ‘Grootschalig optoppen suggereert dat het een bouwkundige opgave is, terwijl het een lokale uitdaging is.’ ‘Het is een opgave die niet vanzelf gaat’, vult Mark Snitker aan.

Maatwerk blijft voor optoppen voorlopig de norm als ik de architecten mag geloven. En gelukkig ook maar, want net als een ‘straatje erbij’ is een ‘straat erop’ niet heiligmakend. Zo zorgt optoppen voor overlast in de directe omgeving en is er vaak onvoldoende draagvlak. De pareltjes die Schaatsbergen uitzocht zijn de uitzondering op de regel. Want door zorgvuldig te werk te gaan, is hier de leefbaarheid van de buurt verbeterd.

Lees alle must-reads van deze week!

Groet, Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.