Goed wonen in sociale woningbouw
Woensel-west. Plan celsius. Waaggebouw en Jan van der Heijdenhof. Beeld Trudo, Igor-Vermeer

Goed wonen in sociale woningbouw

Ik ben de afgelopen weken veel op bezoek geweest in Amsterdam waar ik 25 jaar heb gewoond en inmiddels drie jaar uit weg ben. Ik sprak met Julienne Schreinemachers, projectontwikkelaar bij woningbouw corporatie Ymere over de sociale huurblokken die ze hebben gerealiseerd in Amsterdam-Noord en Oost. En ik maakte een rondje langs die projecten, belde aan en sprak bewoners, om ze te vragen 'is het hier goed wonen?' Het thema van de nieuwe print editie van de Architect die half december uit komt.

De Jakoba door Studioninedots is een bijzondere vreemde eend in de bijt op Overhoeks, met 135 sociale huurwoningen tussen luxe bouwblokken in de vrije sector. Op een toplocatie, nog geen tien minuten lopen van de pont naar het Centraal Station. Bij de Eenhoornblokken door Korth Tielens architecten sprak ik een jonge moeder. Ze noemde het een lot uit de loterij dat ze hier met haar gezin mocht wonen.

Dat het voelt als een loterij om een betaalbare huurwoning te krijgen is schrijnend maar wel de realiteit. Fieke van den Beuken, projectontwikkelaar bij woningbouwcorporatie Trudo in Eindhoven, vertelde me dat er vaak 2000 aanmeldingen zijn voor één woning. Ze zou het liefst zien dat ook de sociale huurder kan kiezen welke woning en welke wijk bij de huurder past. Dat is tegenwoordig wel een illusie, aldus Van den Beuken.

Maar er is ook goed nieuws. Want zowel Trudo als Ymere laten zien dat, ondank de krappe markt en de bevroren huren, ambitieuze architectuur in de sociale sector mogelijk is. Trudo domineert zelfs de skyline van Eindhoven met drie woontorens: Haasje Over door VMX architects, de Trudo Toren door Stefano Boeri en het Waaggebouw door Next architects.

Veel leesplezier!

Groeten,
Floortje

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur architectuur

Floortje Keijzer is vakredacteur architectuur. Ze is architect en architectuurhistoricus en werkte onder meer voor OMA, Studio JVM en als zelfstandig architect in Amsterdam. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten maar ook op bredere thema's zoals de aanbestedingscultuur en het werkklimaat binnen architectenbureaus.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl