Nederland designland?!
Impressie expositie. Beeld Opleiding T&L, HVHL

Nederland designland?!

Dertig jaar geleden kwam Nederlands design, ook wel Dutch Design genoemd, in een keer op de kaart te staan. Hoe? Door een toentertijd kleine tentoonstelling van het jonge ontwerpersplatform Droog Design tijdens de Milanese designweek. Het humoristische en innovatieve karakter van de ontwerpen door Tejo Remy, Piet Hein Eek en Marcel Wanders voor Droog design schudden de designwereld op. Dutch design werd een wereldwijd fenomeen.

Inmiddels omvat de term veel meer dan dat. Duurzaamheid, hergebruik en probleemoplossend ontwerpen maken doorheen de jaren hun intrede in de Nederlandse stroming. Het zijn kenmerken die vanaf dag één ook een belangrijke rol spelen tijdens de Dutch Design Week (DDW). De wortels van DDW gaan - net als de stroming - terug tot de jaren negentig; 1998 om exact te zijn. Het is een plek waar ontwerpers al decennialang een podium krijgen om met het grote publiek in dialoog te gaan over onze snel veranderende wereld en de rol van design hierin.  

Aangezien de tweeëntwintigste editie van dit negendaagse designfestival voor de deur staat, zocht de redactie vijf plekken uit die jouw bezoek meer dan waard zijn. Van een toekomstvisie voor Nederland anno 2148, een architectonische oplossing uit keramiek om stedelijke hitte te bestrijden tot gigantische, opblaasbare installaties in het voormalige diepvriesmagazijn van Campina. Ook de showroom, het atelier en de winkel van Piet Hein Eek is een blijvende design-hotspot.

Afwezige dit jaar is materiaal- en productontwerpingenieur Karlijn Sibbel. Om haar nieuwste productontwikkeling – een zoutpaneel – te zien moet je niet afreizen naar Eindhoven, maar naar het Zuid-Franse Arles. In Atelier Luma toont Sibbel de – soms onvoorspelbare – bouwkracht van het mineraal zout. 

Is Arles toch iets te ver, en geen behoefte aan het overweldigde aanbod op DDW23, maar wel zin in een dosis Nederlands design? Dan is de expositie 'Stoel neemt stelling' in het Centraal Museum in Utrecht een optie. Webredacteur Hanna Veltman stelde Natalie Dubois, conservator toegepaste kunst en vormgeving van het museum, vijf vragen over de tentoonstelling.

Veel leesplezier gewenst! 

Charlotte Thomas

Charlotte Thomas

Vakredacteur interieur & design

Charlotte Thomas (1992) is vakredacteur Interieur & Design. Ze studeerde af als kunst- en architectuurhistoricus. En heeft onder meer gewerkt bij Stroom Den Haag, Museum Het Schip, AFFR, Vice, Van Eesteren Museum en Galerie Bart. Heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar: charlottethomas@vmnmedia.nl