Akoestische oase van rust mét de nodige ventilatie: het kan

Akoestische oase van rust mét de nodige ventilatie: het kan

Langdurige aanwezigheid in een ruimte met slechte akoestische kwaliteiten zorgt voor onder andere stress, slaapproblemen en vermoeidheid. Het is dus van primair belang dat elke ruimte in huis akoestisch comfortabel is. Maar hoe valt dat te combineren met de nood aan ventilatie?

Ventilatieoplossingen zijn in een moderne woning niet meer weg te denken. Moderne regelgevingen stellen eisen op het gebied van isolatie en als logisch gevolg zijn er dus ook eisen ten aanzien van ventilatie. De beroemde kieren en spleten voldoen niet meer om een woning te ventileren en er moeten dus specifieke oplossingen toegepast worden. Die uiten zich concreet in twee verschillende varianten, eentje met en eentje zonder natuurlijke toevoer.

Bij de oplossingen zonder natuurlijke toevoer heb je uiteraard beperkt last van geluid van buitenaf. Het enige wat je akoestische oase van rust kan doorbreken is werkingsgeluid van de installatie zelf. Vandaar dat heel veel van deze toestellen uitgerust zijn met de nodige akoestische mantels en intern geïnstalleerde dempingsmousses.

Natuurlijke toevoer brengt echter een ander type uitdaging met zich mee. Er is namelijk bewust gekozen voor het binnenlaten van lucht van buitenaf, en dat gaat dan weer gepaard met een grotere kans op storend buitengeluid.

Om dát aan te pakken heb je gespecialiseerde oplossingen nodig. Ventilatie boven het raam of door de gevel speciaal ontworpen met het idee om buitengeluid buiten te houden. We komen in de wereld van akoestische ventilatie. Natuurlijke toevoeroplossingen uitgerust met akoestische demping.

Uit het leven gegrepen: twee voorbeelden

Vandaag worden al talloze projecten uitgevoerd waar belangrijke stappen gezet werden om ventilatie toe te passen zonder het comfort van de bewoners in het gedrang te brengen. Met de toenemende verstedelijking is het namelijk vaker en vaker het geval dat in de hoogte gebouwd wordt op bijzonder drukke plaatsen.

Stadskernen, woontorens naast treinstations of gebouwen in drukke uitgaansbuurten. Het is allemaal mogelijk en allemaal hebben ze nood aan een comfortabel binnenklimaat op vlak van ventilatie én akoestiek. Zo ook voor woontoren Point of View. De Herenstraat in Nieuwegein is een drukbezochte buurt en de geluidsberekening bij aanvang van het project wees al vlug uit dat het om een locatie met stevige geluidsproductie gaat. De architect zocht dus een oplossing om intensief te kunnen ventileren zonder geluidsoverlast te veroorzaken.

De architect zocht voor deze woontoren in Nieuwegein een oplossing om intensief te kunnen ventileren zonder geluidsoverlast te veroorzaken.
De architect zocht voor deze woontoren in Nieuwegein een oplossing om intensief te kunnen ventileren zonder geluidsoverlast te veroorzaken.

Een gelijkaardige situatie deed zich voor aan de Postjesweg in Amsterdam, waar een kantoorgebouw plaats moest maken voor een gloednieuw woonproject. 221 huurappartementen en commerciële voorzieningen op de begane grond zorgen voor heel wat nieuw verkeer op deze al drukke locatie. Ook hier werd met een bewust oog gekeken naar de beste manier om verse lucht te introduceren zonder de inwoners te storen.

Dit zijn maar twee voorbeelden van ettelijke moderne projecten waar met zorg wordt gekeken naar de levenswaarde van de bewoners.

Combinatie van esthetiek en functionaliteit

Akoestische natuurlijke ventilatie mag echter ook bekeken worden vanuit architecturaal oogpunt. Het aspect akoestiek wint almaar meer aan belang, naast duurzaamheid en energiezuinigheid, maar dat wil daarom niet zeggen dat we dat niet esthetisch verantwoord kunnen toepassen.

De echte kunst zit in het bereiken van alle wettelijke vereisten op vlak van akoestiek en om het er ook nog eens fantastisch te laten uitzien. Ontwerpen die naadloos opgaan in het gevelbeeld, op vlak van kleur en vormgeving, zijn nu al een realiteit. Er zijn talloze nieuwe mogelijkheden om verse lucht in de woning te brengen en het geluid buiten te laten.

Dit artikel is gesponsord door Duco.

Tip! Lees ook: Even stilstaan bij de akoestiek

De Fierensblokken in Antwerpen, door Happel Cornelisse Verhoeven architecten en Molenaar&Co. Beeld Karin Borghouts

Ninke Happel: 'De woonkwaliteit van de Fierensblokken was nooit in nieuwbouw gelukt'

Samen met Molenaar&Co werkte Happel Cornelisse Verhoeven aan de renovatie van de Antwerpse Fierensblokken, in 1938 ontworpen door de Belgische architect Gustav Fierens. Bouwtechnisch leken de panden na tachtig jaar versleten maar activistische buurtbewoners kwamen in opstand tegen sloop. Happel: 'Als je nu de woonkwaliteit ziet, die hadden we nooit in nieuwbouw kunnen realiseren.'

Marie-José Van Hee. Beeld Klaas Verdru

Marie-José Van Hee krijgt als eerste vrouwelijke architect de Alvar Aalto-medaille 2024

De vijftiende Alvar Aalto-medaille is toegekend aan de Belgische architect Marie-José Van Hee. Ze is de eerste (individuele) vrouwelijke architect die de uitreiking in ontvangst neemt. De jury prijst haar breed scala aan projecten, van particuliere woningen tot openbare ruimtes en culturele gebouwen.

Beeld Sebastian van Damme

Powerhouse Company transformeert Rotterdamse wederopbouwkerk tot Muziekwerf

Pal naast de drukke verkeersader bij het Hofplein in Rotterdam staat de Muziekwerf. Powerhouse Company transformeerde deze voormalige doopsgezinde wederopbouwkerk tot muziekgebouw. Vlak naast de Rise, een ander project van het bureau. Het contrast tussen beide kon niet groter zijn. De doopsgezinde kerk heeft zoveel mogelijk zijn oude uitstraling behouden.

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

In de haven van Oostende staat One Baelskaai, hét boegbeeld van Oosteroever. Een gebouw met golvende terrassen die passen bij het duinlandschap en de zee. Ook de gevelbekleding sluit hier goed bij aan