Even stilstaan bij de akoestiek

Even stilstaan bij de akoestiek

Een goede akoestiek is een essentieel aspect van een aangenaam binnenklimaat. Een langdurige aanwezigheid in een ruimte met slechte akoestische kwaliteiten heeft verschillende negatieve fysieke gevolgen, waaronder stress, slaapproblemen en vermoeidheid. Goede redenen dus om problemen met de akoestiek te verhelpen. Waar moet je op letten?

Akoes-tiek (de; v): 1. de leer van het geluid, 2. de eigenschappen van een ruimte met betrekking tot de weerkaatsing van geluiden. Dat is de betekenis van akoestiek volgens Van Dale. Een eenvoudig woord met een eenvoudige betekenis voor een uitgebreid aspect van ons leven. Welke invloed heeft akoestiek op ons en hoe kunnen we dat beïnvloeden?

Het belang van comfortabel luisteren

De betekenis van het woord akoestiek is dus vrij eenvoudig. De invulling echter helemaal niet. Akoestiek is de wetenschap van geluid en omvat alles, van sonar tot de geluidskwaliteit in concertzalen en zelfs verkeerslawaai. Kortom, iets uitgebreider dan de beknopte beschrijving van eerder. Niet alle aspecten kunnen hier aan bod komen en dus moeten we ons enigszins beperken: we leggen de focus op de akoestiek (in de tweede betekenis) in residentiële woningbouw. Daar zijn we namelijk allemaal expert over, de woorden “niet zo’n goeie akoestiek hier” zijn al over ieders lippen gegaan. Er kan gerust gesproken worden over een ellebogengevoel als het gaat over onze mogelijkheid om een ruimte te evalueren op zijn geluidskwaliteiten.

Dat is ergens ook volledig logisch. Naast het feit dat onze oren het geluid in een ruimte met slechte akoestiek niet aangenaam vinden, heeft de rest van ons lichaam er namelijk ook last van. Een goede akoestiek is een essentieel aspect van een aangenaam binnenklimaat. Een langdurige aanwezigheid in een ruimte met slechte akoestische kwaliteiten heeft verschillende negatieve fysieke gevolgen, waaronder stress, slaapproblemen en vermoeidheid. Goede redenen dus om problemen met de akoestiek te verhelpen. Als het op de akoestiek van onze woning komt dan moeten we dat probleem eerst opsplitsen in twee afzonderlijke delen. Overlast veroorzaakt door geluid van buitenaf en overlast veroorzaakt door geluid van binnenin.

Oplossingen om stil van te worden

Als gevolg van almaar strengere eisen omtrent energiezuinigheid zijn onze woningen almaar meer geïsoleerd. Om te verhinderen dat de luchtkwaliteit in de woning hierdoor achteruit gaat kun je in moderne woningen niet meer zonder ventilatieoplossingen. In het geval van natuurlijke toevoer zit je natuurlijk met een opening naar buiten waar niet alleen verse lucht maar ook geluid doorheen kan. In de eerste ontwikkelingen van deze producten stonden bezorgdheden omtrent geluidsoverlast hoog op elke agenda. Geluidsluwe geveltechnieken waren dus een logische evolutie. Op vandaag is het mogelijk om een woning zeer intens te ventileren door oplossingen met een dempingswaarde van 17 dB.

Geluidsoverlast in de woning

Verder is er ook het lastigere probleem van geluidsoverlast van binnenin de woning. De push naar energiezuinigheid en het slimmer maken van woningen heeft er voor gezorgd dat de technische ruimte almaar voller staat met meer en grotere hoogtechnologische installaties. Die voeren op een efficiënte wijze hun taken uit, maar dat gaat soms gepaard met het nodig werkgeluid. Hier ligt de volgende grote uitdaging voor de gehele bouwkolom. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de technieken in een woning hun functie kunnen uitvoeren zonder dat dit gepaard gaat met geluidsoverlast voor de bewoners? Mogelijke oplossingen zitten aan de installatietechnische kant. Het kanalensysteem voor mechanische toe- of afvoer zitten verspreid doorheen de woning. Hier zijn mogelijkheden tot verbetering. Daarnaast zijn er ook op productniveau zaken mogelijk; denk dan aan akoestische mantels omheen producten of dempingsmaterialen binnenin. Welk pad ook wordt gekozen; ook hier ligt een deel van de oplossing voor de woning van de toekomst.

De woning van de toekomst moet namelijk niet enkel slim, maar ook comfortabel en gezond zijn. De impact van een aangename woning op het welzijn van de bewoner is in de laatste jaren bijzonder duidelijk geworden en mag niet onderschat worden. Antwoorden op deze akoestische vraagstukken zijn ongetwijfeld een deel van deze complexe puzzel en zullen bijdragen aan een positieve evolutie.

Meer weten? Ontdek het seminar

Is jouw interesse gewekt en wil jij graag meer weten over dit onderwerp? Dat kan:

Is jouw interesse gewekt en wil jij graag meer weten over dit onderwerp? Dat kan: Jan Hardloper van Buro Bouwfysica en Jan Buijs van Peut geven lezingen over akoestische problemen en hun mogelijke oplossingen op een seminar georganiseerd door DUCO. Schrijf je vlug in en neem live deel aan het gesprek.

Dit artikel is gesponsord door DUCO.