Winnaar ARC21 Jong Talent Award: Frank Loer
Winnaar ARC21 Jong Talent Award Frank Loer

Winnaar ARC21 Jong Talent Award: Frank Loer

Frank Loer is de winnaar van de ARC21 Jong Talent Award, dat heeft Vincent Taapken namens de jury bekend gemaakt. De jury prijst zijn ondernemersgeest, een kwaliteit die binnen het Nederlandse architectuurveld onmisbaar is.

Tekst Afke Laarakker

Frank Loer is een slimme architect en een gedreven ondernemer. Hij is de oprichter van Loer Architecten, een architectenbureau gevestigd in het centrum van Rotterdam. Hij werkt aan een aantal grote opdrachten. Drie projecten zijn in aanbouw: Mercado in Groningen, Republica in Amsterdam en Schelfhorst in Paterswolde. Eerder realiseerde het bureau al de Terbregsehof in Rotterdam.

Mercado
Impressie Mercado. Beeld Loer Architecten, De Zwarte Hond, Ponnie

In Groningen, iets ten noorden van de grote markt, komt Mercado. Het gebouw bevat op de begane grond een markt, daarboven appartementen met ruime terrassen. Het plan is tekenend voor de werkwijze van Loer. Het project is ambitieus op een stedelijke schaal, maar zeker ook op het gebied van detaillering. Loer Architecten besteedde veel aandacht aan het uitdenken van het reliëf dat is opgebouwd uit diepe keramieken kozijnen. De jury waardeert deze manier van werken.

Uitreiking ARC21 Jong Talent
Links Frank Loer vlak voordat hij de ARC21 Jong Talent Award in ontvangst mag nemen. Beeld Cynthia van Dijke

Verder vindt de jury de manier waarop Loer de regie heeft over zijn eigen carrière. Doordat hij eerst een netwerk opbouwde van architecten en aannemers maakt hij nu grote stappen. Er is geen twijfel dat dit slechts het begin is van een succesvolle carrière.

Genomineerden

De jonge talenten die de Architect dit jaar naast Frank Loer selecteerde waren: architecten Benjamin Groothuijse en Tjerk de Boer (Groothuijse de Boer), architect en ontwerper Dani Mileo (Tom Postma Design), architect Mira Nekova (Time to Access) en landschapsarchitect Nina Ravestein (PAD Landscape). Ook zij hebben ambitieuze eerste carrièrestappen gemaakt. In het juryrapport lees je meer over hun talenten.

Bekijk de video van de uitreiking

ARC21 Jong Talent Award

De ARC21 Jong Talent Award wordt uitgereikt aan een architect, stedenbouwkundige, landschapsarchitect of interieurarchitect van onder de 35 jaar. de Architect selecteert talenten die lef en ambitie tonen, zich mengen in het architectuurdebat, maar ook in staat zijn hun ideeën vorm te geven in concrete projecten.

De jury bestond dit jaar uit Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher), Jasper Stevens (FELT Architecture), Jeroen Visschers (Rotterdamse Academie van Bouwkunst) en Vincent Taapken (New Industry Development). Op basis van het porfolio en presentaties bepaalde de jury wie van de genomineerden de winnaar. Afke Laarakker (de Architect) was secretaris van de jury.

Wil je alles nog eens nalezen of bekijken? In ons speciale digizine rond de ARC21 Awards is alles terug te vinden. Ga hier naar de special over de ARC21 Awards >

Lees meer over Frank Loer

Afke Laarakker is freelance journalist. Tot mei 2023 was ze vakredacteur stede(n)bouw en landschapsarchitectuur.
Ze studeerde architectuur aan de TU Delft. Voor haar afstudeerproject kreeg ze een eervolle vermelding. Ze werkte kort als architect voordat ze besloot te gaan schrijven.