ARC21 Detail Award, wie gaan er naar de eindronde?

ARC21 Detail Award, wie gaan er naar de eindronde?

Orange Architects, Studio Nauta samen met De Zwarte Hond en Ronald Janssen Architecten zijn genomineerd voor de ARC21 Detail Award. Zij zijn genomineerd met respectievelijk Holiday Home Texel, Prins Constantijnschool, Leeuwarden en Foeliestraat 2-4 in Amsterdam. Na een eerste selectie en juryrondrit vertelt juryvoorzitter Marlies Rohmer waarom de keuze op deze projecten is gevallen.

De jury selecteerden de drie nominaties uit de longlist van 15 ontwerpen die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept. Ook is er expliciet gelet op in hoeverre ze bijdragen aan de duurzaamheid van een gebouw. Goede detaillering is immers medebepalend voor de ervaring, de waardering en de circulariteit van een pand.

‘Het Holiday Home van Orange Architects is van binnen naar buiten door ontworpen als een meubelstuk, elke centimeter is gebruikt met slimme oplossingen en uitbreidingen.

De ontwerpers van de Prins Constantijnschool, Jan Nauta en De Zwarte Hond hebben gepleit om het bestaande gebouw te behouden. Het resultaat is een nieuw gebouw waarin de gevel doorwaadbaar gemaakt en waarin de oude details bewaard zijn gebleven. 

‘De Foeliestraat is volgens de jury een radicaal gebouw met zware geluidwerende raampanelen met een bruinige coating, prachtige prefabpenanten en een plint van natuursteen die het hoogteverschil in zich opneemt.’

Marlies Rohmer, juryvoorzitter ARC21 Detail Award

Op 18 november maakt de jury de winnaar bekend van de ARC21 Detail Award. Dan worden ook de andere ARC21 Awards uitgereikt tijdens een feestelijke avond in Rotterdam.

'Met de ARC21 Detail Award wil de jury aan opdrachtgevers benadrukken hoe belangrijk het is om architecten een volledige opdracht te geven waardoor ze van a tot z, van het grootste gebaar tot het kleinste detail kunnen doorwerken wat prachtige architectuur oplevert'

De jury van de ARC21 Detail Award bestaat dit jaar uit Marlies Rohmer (voorzitter), Ard Hoksbergen, Annebregje Snijders, AnnA architect Nils-Jan Eekhout, Octatube en Willem Wopereis (secretaris).

Bekijk de genomineerden ontwerpen

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.