de Architect
de Architect
ARC21: Renovatie Koelmalaan, Alkmaar - BureauVanEig

ARC21: Renovatie Koelmalaan, Alkmaar - BureauVanEig

Twee woonblokken aan de Koelmalaan in Alkmaar zijn gerenoveerd en verduurzaamd. Het gaat om 48 sociale huurappartementen uit de jaren zestig. De gevel is ingepakt met isolatie, de kozijnen zijn vervangen en de hekwerken vernieuwd. De entreehal is verruimd en elk blok heeft een lift gekregen. Met de verduurzaming zijn de woningen gasloos gemaakt en naar energielabel A++ gebracht. De renovatie is uitgevoerd in bewoonde staat.

Tekst BureauVanEig

Met deze grootschalige renovatie is het aanzien van de gebouwen verbeterd. De witte plint is verhoogd om de verhoudingen van het blok te verbeteren en de kwaliteit van de entree. De dakrand verbergt de PV panelen en zorgt voor een stevige beëindiging. Het bestaande kleurenpalet van bruin metselwerk met witte accenten is opnieuw ingezet. De twee blokken hebben een heel nieuwe en krachtige verschijningsvorm gekregen die toch passend is in de buurt.

Oude Situatie. Beeld Marjolein van Eig
Nieuwe Situatie. Beeld Marjolein van Eig

De opdracht is verkregen middels een tender met de aannemer. Tijdens het proces zijn de zittende bewoners sterk betrokken. De bewoners hadden de keus uit drie ontwerpen voor de entreehal. Het ontwerp met de meeste stemmen is uitgevoerd. Eén van de bewoners heeft de benaming van de twee woonblokken bedacht. De namen verwijzen naar de verduurzaming van de blokken, waarbij vooruitgekeken wordt naar een duurzame toekomst en naar de energie die op een wijze manier van de zon komt.

De aanwezige kwaliteiten van de optimistische wederopbouw architectuur is verduurzaamd en versterkt. Het bestaande kleurenpalet van bruin metselwerk met witte accenten is opnieuw aangezet. De verhoudingen van het blok en de kwaliteit van de entree is verbeterd door het verhogen van de witte plint. Er is een stevige beëindiging en de dakrand verbergt de PV-panelen. De detaillering past bij de wederopbouwarchitectuur. De stevige plint wordt doorgevoerd in de entreehal en trappenhuis met behulp van een hoge multiplex-plint.

De rol van architect is vaak te klein in de uitvoering. In dit project hadden we een welwillende aannemer maar het was hard werken om de detaillering goed uitgevoerd te krijgen. Samen met het bouwteam zijn de volgende details tot stand gekomen:
– betondorpel en rand van piepschuim voor meer stevigheid in de plint
– hekwerk met afwisselende lamellen om inkijk en het dichtzetten met doek door bewoners te voorkomen
– het opnemen van de hekwerken in de plint, dit is een lastige detaillering geweest

Met compleet andere materialen zoals isolatie, piepschuimdorpels en steenstrips, is een gebouw gemaakt dat goed aansluit in de wijk. De geïsoleerde gevels zijn bekleed met steenstrips in dezelfde kleur als de originele baksteen. De balkons zijn opgenomen in de verhoogde plint. Lichtbruine stucwerkvlakken zorgen voor het behoud van de ritmiek. Er is een mooie dieptewerking ontstaan door het opdikken van de gevel met isolatie. ‘Beton’ randen van piepschuim geven meer stevigheid aan de plint.

Renovatie Koelmalaan door BureauVanEig. Beeld Allard van der Hoek
Renovatie Koelmalaan door BureauVanEig. Beeld Allard van der Hoek

Met de ingrepen is een enorme duurzaamheidsslag gemaakt. Elk appartement heeft 5 PV panelen gekregen met een gezamenlijk vermogen van 79.200 Wp. De netto warmtevraag is onder de 50 kw/m2 gekomen. Door de maatregelen wordt per jaar circa 68.000 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 163.000 kilogram per jaar.

De rol van de architect is vaak te klein in de uitvoering. Vooral na het AO is het lastig om de detaillering goed uitgevoerd te krijgen. Juist in renovatie projecten zoals de Koelmalaan is betrokkenheid van ontwerpkracht belangrijk. Het volledige uiterlijk van gebouwen wordt immers veranderd in de komende jaren middels dit soort verduurzamingsprojecten.

Meer blogs van Marjolein van Eig: