Beyond Space | Siersema Beeld Peter Tijhuis

ARC21: Siersema kantoor/showroom, Amsterdam - Beyond Space

Siersema vroeg Beyond Space het interieur te ontwerpen en hun identiteit uit te drukken in hun nieuwe kantoor aan de oever van het IJ dat ook als showroom fungeert. We grepen deze buitenkans om te werken in een wel heel bijzonder materiaal, zo nauw verweven met Siersema. We vulden de ruimte van plafond tot grond met alsmaar repeterende banen semi-transparante, zee-getinte stof, laser-gesneden op verschillende lengtes om er aparte ruimtes als het ware uit te houwen.

Tekst Beyond Space

De nieuw opgeleverde ruimte bood door hoge plafonds en ramen veel ruimte en licht. We wilden intieme, afgescheiden (werk)ruimtes creëren zonder ook maar één muur te bouwen, om zo de kracht van de ruimte en de connectie met het water ten alle tijden in stand te houden. Door banen van zachte, semi-transparante stof op gelijke afstand van het plafond te hangen en voorts op verschillende lengtes uit te snijden, kwamen afgescheiden ruimtes tot stand voor werk, ontvangst, vergaderen en showroom.

We wilden de kracht van de bestaande architectuur bewaren: het was eigenlijk gewoon een doos met heel veel ramen, daar hebben we maximaal gebruik van gemaakt. Om daarbinnen ruimtes te kunnen onderscheiden juist in datgene dat ook de core business van de client vormt overstijgt de discipline. Tussen de banen door blijven de zichtlijnen door de gehele ruimte behouden, zodat de connectie met het IJ, de inspiratie voor deze magische onderwaterwereld, nooit verloren gaat.

Beyond Space | Siersema Beeld Peter Tijhuis

We hebben gekozen voor een neutrale, water-achtige tint voor de stof. Zo leidt het niet af, maar dient het de ruimtes die het vormgeeft. Om rafelen tegen te gaan is de stof is laser-gesneden, verschillende banen stof zijn samengevoegd met een keurige dubbele Engelse naad en elke strook is koordverzwaard om te garanderen dat de stof elegant valt en golft. Zo is dit ontwerp ook meteen een magische tentoonstelling van waarin onze client excelleert: prachtige materialen, oog voor detail en ambacht.

Duurzaamheid was geen expliciet doel, maar als je echt verschil wil maken moet je gewoon minder bouwen. We hebben niet één wand gebouwd om deze ruimtes tot stand te brengen. Door in stof te creëren, hebben we enorm bespaard op materiaal. Het gehele interieur is demontabel en daarmee circulair; het is buitengewoon makkelijk weg te halen en te veranderen, maar bovendien te recyclen. Dat levert grote winst op in duurzaamheid, een groot verschil ten opzichte van bijvoorbeeld gestucte wanden.

In dit ontwerp is de menselijke maat leidend. Bezoekers van de showroom wanen zich in een magische onderwaterwereld, terwijl het voor werknemers een buitengewone en fijne werkplek biedt. De ruimtes geven visuele privacy, voelen intiem, knus en afgeschermd, maar door de zichtlijnen blijf je je altijd bewust van de gehele ruimte en wat er zich net buiten afspeelt. Door het natuurlijke golven van de stof wordt een verband gelegd met het kabbelende IJ net buiten het kantoor.

Beyond Space | Siersema Beeld Peter Tijhuis

Het idee voor dit ontwerp kwam snel, maar de uitvoering bleek nog heel uitdagend. We wilden het effect creëren dat iemand zich in een bubbel waant, maar tegelijkertijd de ruimte in z’n geheel blijft ervaren. We hebben allerlei verschillende vormen uitgeprobeerd, kubussen, bubbels, gewelven, gangen… De grootste uitdaging was nog wel om de afstand tussen de banen stof precies goed te krijgen. Al met al heeft het tenminste vijftig 3D renders geduurd voor we de ultieme vorm vonden.

Beyond Space | Siersema Beeld Peter Tijhuis
Beyond Space | Siersema Beeld Peter Tijhuis
Beyond Space | Siersema Beeld Peter Tijhuis
Beyond Space | Siersema Beeld Peter Tijhuis
Beyond Space | Siersema Beeld Peter Tijhuis

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Siersema Interieur

  • Ontwerpbureau

    Beyond Space

  • Projectarchitect(en)

    Remi Versteeg, Stijn de Weerd

  • Medewerkers

    Esther Bentvelsen, Tszo Ho Chau, David van der Blonk

  • Oplevering

    1 januari 2021

  • Programma

    Kantoor/Showroom

  • Plaats

    Amsterdam

  • Aannemer

    Roord Binnenbouw

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    128

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    120

  • Bruto inhoud (m3)

    448.7

  • Netto inhoud (m3)

    420

  • Voorlopig ontwerp

    20 februari 2020

  • Definitief ontwerp

    20 april 2020

  • Aanvang bouw

    1 april 2020

  • Bouwsom inclusief installaties (€)

    100000

  • Bouwsom exclusief installaties (€)

    75000