ARC21: Terrazza, Amsterdam - M3H

Terrazza is een ensemble van drie bakstenen woongebouwen met 122 woningen (van studio's tot maisonnettes, appartementen en dak villa's) in een nieuwe woonwijk op het Zeeburgereiland, ontworpen in opdracht van BPD. De drie bouwdelen lopen getrapt op en sluiten aan op de omliggende bebouwing; aan de noordzijde 12 meter hoog en aan de zuidzijde, aan het park van de wijk, hoogteaccenten tot 36 meter.

Tekst M3H

We maken een publieksvriendelijk gebouw met een ‘encroachment-zone’ met trapjes, gemetselde bloembakken en balkons.. Door de ruime dubbelhoge hoofdentrees en de grote puien op straatniveau voelt het gebouw heel toegankelijk. We wilden het gebouw vanuit elke hoek uit de buurt een ander aanzicht geven. Een sculpturaal gebouw dat aan alle kanten contact met de buurt maakt.

Terrazza door M3H. Beeld Luuk Kramer
Terrazza door M3H. Beeld Luuk Kramer

Gedurende het ontwerpproces, vanaf voorlopig ontwerp tot uitvoering is nauw samengewerkt met constructeur, installateur en baksteenfabrikant om alle details op een goede manier op elkaar af te stemmen. Zo zijn alle dilataties en geveldragers zijn zoveel mogelijk afgestemd op de sculptuur, de hwa zijn binnen de gevel opgelost, dak doorvoeren zijn in gemetselde schoorstenen opgenomen.

We wilden een gebouw maken als een sculptuur met een eenduidige uitwerking van alle details. De baksteen is het belangrijke compositorisch materiaal. We maken iedere woning is uniek met een eigen gemetselde bloembak, schoorsteen, groot overhoeks raam en/of balkon. Het gebouw is robuust een stevig, maar nodigt ook uit tot aanraken en gebruik.

We zochten naar een combinatie van metselwerkverbanden die geraffineerde patronen op de gevels vormen en de sculpturaliteit versterken. We kozen voor twee zandkleurige bakstenen van Brunsummerklei, van Steenfabriek Engels in Oeffelt. De kleuren van alle gevelonderdelen zoals kozijnen, daktrimmen en prefabbeton zijn ton-sur-ton afgestemd op de baksteen kleuren. Alle details zijn afgestemd.

Terrazza door M3H. Beeld Luuk Kramer
Terrazza door M3H. Beeld Luuk Kramer

Het sculpturale ensemble toont als één monolitisch volume, zonder dat duidelijk wordt waar ieder woning zich precies bevindt. De getrapte vorm van de gebouwen en de verspringende balkons bieden iedere woning een unieke buitenruimte, ruimtelijke kwaliteit, uitzicht en privacy. Verspringende balkons en de afwisseling van grote puien en smalle spleetramen maken een levendig en ruimtelijk beeld.

Tussen de bakstenen gebouwen zijn een tweetal groene tuinen gesitueerd met een eigen karakter en omgeven door woningen met een tuin of een balkon. Zo ontstaat een intieme groen hof, een habitat voor mens, plant en dier. De binnenhoven zijn voor iedereen toegankelijk. Een toevoeging aan de buurt en een fijne woonomgeving voor de 122 huishoudens. Groene en sociale duurzaamheid.

Lees meer:

2016-01-10-DO_BLOK12_GEVELFRAGMENTEN_DETAILS.pdf

Download
  • 2016-01-10-DO_BLOK12_GEVELFRAGMENTEN_DETAILS.pdf

    Download
  • PROJECTINFO_Stedelijk-Woonenesemble-zeeburgereiland-Blok12-Amsterdam-23-10-17.pdf

    Download