HNI presenteert 'Who is We?' tijdens La Biennale di Venezia
Grafisch ontwerp Richard Niessen, het ontwerp van het online platform is van Studio RNDR.

HNI presenteert 'Who is We?' tijdens La Biennale di Venezia

Het Nieuwe Instituut presenteert in samenwerking met architect Afaina de Jong en kunstenaar Debra Solomon tijdens de La Biennale di Venezia in het Nederlandse paviljoen 'Who is We?' waarmee wordt gereageerd tegen de monocultuur.

Verschil en meerstemmigheid zijn een voorwaarde voor rechvaardige, weerbare steden en samenlevingen. De sociale en ecologische urgenties verlangen ook van architecten en stedenbouwers dat zij 'we' gaan beschouwen als meervoudig; alle mensen omvattend en het meer-dan-menselijke zoals de bodem, planten en dieren.

Een wedervraag: Who is we?

Het thema van deze editie ‘How will we live together?’, zoals gesteld door hoofdcurator Hashim Sarkis, had niet actueler kunnen zijn zo schrijft het HNI in het persbericht. De Covid-pandemie heeft een vergrootglas gelegd op de onrechtvaardige, onevenwichtige manier waarop samenlevingen zijn vormgegeven.

Volgens Francien van Westrenen, hoofd Agentschap van Het Nieuwe Instituut en curator van het Nederlandse paviljoen, gaat er dan ook een vraag vooraf aan het antwoord op ‘How will we live together?’, namelijk ‘Who is we?’ Het woord ‘we’ impliceert inclusiviteit, maar representeert in werkelijkheid vaak een enkelvoudig perspectief. De presentatie in het paviljoen richt zich daarom op een stedenbouw die vrouwelijk is, van kleur, queer en multispecies.

Tentoonstelling

Om een mogelijk antwoord te formuleren op de vraag ‘Who is we?’ nodigde Het Nieuwe Instituut Afaina de Jong en Debra Solomon uit. Beiden deconstrueren in hun werk de normatieve opvattingen van ruimte zoals ‘terra nullius’ en ‘tabula rasa’ en maken tegelijkertijd datgene zichtbaar dat door de dominante ontwerpopvattingen onzichtbaar is gebleven. Ze benadrukken het belang van andere kennis, waarden en methodes voor een andere stedenbouw, waarbij ze zich mede beroepen op de kennis en praktijken van vrouwen die in de architectuurcanon niet voorkomen.

Digitale opening

Ondanks Covid-19 zal de Biënnale in mei haar deuren openen. Het Nieuwe Instituut heeft besloten om geen fysieke opening in Venetië te organiseren omdat dat in zou gaan tegen de maatregelen bedoeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Wel vindt op donderdag 20 mei een digitaal openingsprogramma plaats via de speciaal ontwikkelde website. Deze website voorziet in een publieke presentatie van de diverse werken in een digitale setting. Aanmelden kan via: whoiswe.hetnieuweinstituut.nl/activiteiten/who-we

De Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia vindt plaats van 22 mei tot en met 21 november 2021.

Lees ook: