Cultureel en sportcentrum Centr'Al, Brussel door B-architecten

Op het drukke kruispunt van het Albertplein in Vorst, een zuidelijke wijk van Brussel, is een nieuw cultureel en sportcomplex van B-architecten opgeleverd. Het complex, genaamd Centr'Al is verdeeld over twee gebouwen, samen met een nieuwe openbare ruimte.

Toelichting B-architecten

De twee gebouwen met voorzieningen voor de buurt spelen een centrale rol in de ontwikkeling van de Albertpool te Vorst (Brussel). Deze twee gebouwen zijn de toegangspoort tot de wijk. Grote openbare ruimtes, zoals het auditorium en de sporthallen, bevinden zich op de hoeken van de gebouwen. De transparante en doorschijnende gevels op het kruispunt verlevendigen de functies van de gebouwen.

Centr'Al door B-Architecten. Beeld LUCID

De functionele units zijn zo compact mogelijk gestapeld. Onder de overdekte buitenruimtes bevindt zich de entree van de gebouwen. Het lokale restaurant op de begane grond heeft uitzicht op het nieuwe stadsplein en is verbonden met de binnenhal. Deze foyer verspreidt zich over de verschillende verdiepingen van het gebouw en fungeert als zodanig als een perfecte ontmoetingsplek voor de gebruikers van het complex. Zelfs het dakterras kan gebruikt worden voor verschillende activiteiten, zoals sporten.

In samenwerking met landschapsarchitectuurstudio OMGEVING is rond de sokkel van het grootste van de twee gebouwen een nieuwe verharde openbare ruimte gecreëerd. Een glazen entree is toegankelijk via een beschutte ruimte die is gecreëerd door de overstek van het bouwvolume.

Centr'Al door B-Architecten. Beeld LUCID
Centr'Al door B-Architecten. Beeld LUCID

De interne entreehal leidt naar het restaurant op de begane grond dat uitkijkt over het nieuwe ‘stadsplein’. Elk gebouw heeft een gevel die wordt gedomineerd door beglazing, die varieert tussen transparant en doorschijnend om het licht binnen te maximaliseren en tegelijkertijd voldoende privacy te behouden voor de mensen binnen.

Lees ook:

Copyright_B-architecten_0.pdf

Download