Stadhuis, Roeselare - B-architecten i.s.m. Atelier Arne Deruyter

Op de laatste dag in juni is in Roeselare (B) het vernieuwde stadhuis na drie jaar geopend. Het historische stadhuis en belfort werden gerenoveerd en geïntegreerd met een innovatieve en gloednieuwe kantoorzone. Het ontwerp is het resultaat van een prijsvraag die werd gewonnen door het team van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Atelier Arne Deruyter.

Toelichting gemeente Stad & OCMW Roeselare en B-architecten

Roeselare is een snel groeiende centrumstad in het hart van West-Vlaanderen met 66.000 inwoners. Het nieuwe stadhuis zal in de eerste plaats een open huis zijn voor alle Roeselarenaars, maar vormt ook een landmark pal in het hart van de stad. Het eindresultaat van het stadhuisproject is een gloednieuw stadhuis dat op het vlak van toegankelijkheid en architectuur, maar vooral qua duurzaamheid een voorbeeld vormt voor de rest van Vlaanderen.

In 2019 besliste het stadbestuur om het verouderde stadhuisgebouw aan te pakken. Daarbij kwam ook de keuze om het zenuwcentrum van de dienstverlening en de administratie in het stadscentrum te houden: daar waar de historische wortels van Roeselare liggen, maar voor de burger ook een vertrouwde en goed bereikbare plek. Na het uitschrijven van een prijsvraag werd het team van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Atelier Arne Deruyter.

Beeld via Stad & OCMW Roeselare
Beeld via Stad & OCMW Roeselare

Grote Markt

De opvallende architectuur, met een iconische toegangspoort aan de Grote Markt springt onmiddellijk in het oog. Waar burgers decennialang het stadhuis binnengingen via een zij-ingang op de Botermarkt, komen ze nu opnieuw binnen langs de Grote Markt, het kloppend hart van de stad. Dat doen ze via een transparante toegang tussen het historische rococo-stadhuis uit 1771 en het belfort uit 1923. Het adres van het vernieuwde stadhuis wordt dan ook weer Grote Markt 1, een beslissing met vooral een grote symbolische waarde.

Het historische stadhuis en belfort werden gerenoveerd en geïntegreerd met een innovatieve en gloednieuwe kantoorzone. Tussen de historische gebouwen en de nieuwbouw bevindt zich het lichtrijke atrium met een glazen dak. Een slimme ingreep waardoor ook de achtergevels van het belfort en het historische stadhuis opnieuw zichtbaar worden en zo ook in ere hersteld. Dit atrium is de centrale ontmoetingsruimte, waar loketten en dienstverlening op maat van de burger worden ingericht. Huwelijken, huldigingen en zittingen van het schepencollege of de gemeenteraad vinden plaats in de historische delen van het vernieuwde complex.

Het nieuwbouwvolume waar dagelijks 300 medewerkers en het college van burgemeester en schepenen aan de slag gaan, bestaat uit drie verdiepingen aan de kant van Zuidstraat en vijf verdiepingen aan de Botermarkt. Aan de kant van de Zuidstraat werden ook twee erfgoedgevels verwerkt in het geheel. Een van de blikvangers is binnentuin, een extra groen rustpunt in het stadscentrum, waar iedereen, van buurtbewoners over scholieren en shoppers, aangenaam kan vertoeven.

Beeld via Stad & OCMW Roeselare
Beeld via Stad & OCMW Roeselare

Duurzaamheid

Voor de verbouwingen bestond het stadhuis uit een kluwen aan verouderde panden met een erbarmelijke energiescore en ondermaatse toegankelijkheid. Het nieuwe gebouw zet maximaal in op duurzaamheid, ecologie en energie-efficiëntie.  Zo is het bestaande warmtenet van intercommunale MIROM tijdens de verbouwingen doorgetrokken tot aan het stadhuis. In dezelfde beweging werden ook andere (historische) gebouwen zoals de Sint-Michielskerk en het Klein Seminarie aangesloten. Via innovatieve technologie wordt er in het stadhuis niet enkel verwarmd, maar ook voor 80 procent gekoeld met het warmtenet.  

Het warmtenet, in combinatie met de meest moderne isolatietechnieken te gebruiken, doet de energiekosten voor het stadhuis met zo’n 70 procent dalen. Daarnaast wordt er ook 1 miljoen liter drinkbaar water per jaar bespaard, omdat het gebouw op een slimme manier regenwater recupereert voor sanitair en poetsen. 

Kunstwerken  

Ook binnenin ademt het nieuwe stadhuis volop het Roeselaarse DNA. Zo is er nieuw werk te zien van drie kunstenaars. In het atrium kan je niet naast een imposant werk van Nick Ervinck kijken, in de binnentuin staat een stalen prieel van Maarten Schaubroeck en in de schepenzaal hangt een schilderij van Kristof Santy, die geheel in zijn eigen stijl de Roeselaarse dinsdagmarkt in beeld brengt. 

In samenspraak met een curator werd de kunst- en archiefcollectie van de stad doorploegd om de ruimtes in het nieuwe stadhuis een extra laagje Roeselare mee te geven. Met historische kunstwerken en documenten.

De zolder van het belfort biedt niet alleen een uniek zicht op de Grote Markt, maar is voortaan ook de ideale uitvalsbasis voor groepen die Roeselare, of meer specifiek het stadhuis bezoeken. Daar wordt voortaan ‘Het verhaal van Roeselare’ verteld: het ontstaan van de stad en een aantal historische gebeurtenissen en evoluties die Roeselare gemaakt hebben tot wat het vandaag is.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.