Zojuist verschenen: Architectuur in Nederland tussen 2010 en 2020

Door Harm Tilman - In deze digitale uitgave vind je een terugblik op de Nederlandse architectuur uit het afgelopen decennium. Deze monografie gaat in op de belangrijkste trends, biedt een overzicht van de mooiste gebouwen en belicht opkomende thema’s als verdichting en veerkrachtige stad.

Deze periode is opgespannen tussen de financiële en economische crisis van 2010 wanneer veel projecten stil komen te liggen en de sector een koude sanering ondergaat, en de verstoring die dit jaar optreedt als gevolg van de corona pandemie.

Duurzaamheid als opgave

Duurzaamheid gaat gedurende deze tijd een belangrijke opgave voor het architectonisch ontwerp vormen. Juist de crisis van 2010 zet aan tot het versneld uitwerken van nieuwe verdienmodellen, regelgeving en opdrachtverlening. In tien jaar tijd zijn energie, circulariteit en klimaat een een tweede natuur geworden in de Nederlandse architectuur. Dat komt allemaal naar voren in onze nieuwe monografie over de jaren 10.

Ga direct naar de monografie >

Architect als ondernemer

Daarnaast belichten we de figuur van de architect als ondernemer. Architecten gaan samenwerken, worden ondernemender en ontwikkelen projecten op uiteenlopende schaalniveaus. In het verlengde hiervan gaan ze als project- of productontwikkelaars op zoek naar nieuwe markten en gebruikers.

Opbloei van Superdutch

Bloei van Superdutch Meerdere malen werd het einde van Superdutch afgekondigd. Het omgekeerde is echter het geval. Juist afgelopen jaren maakte Superdutch en opmerkelijke bloei door. Bureaus als OMA, MVRDV, Neutelings Riedijk en Mecanoo leverden met hoogwaardige projecten een enorme bijdrage aan de toekomst van de stad.

Voorts

  • de vijftien beste gebouwen van het decennium
  • de Nederlandse architectuur wordt een veelstromenland
  • na jaren lang praten en studeren, lijkt het nu echt te komen tot stedelijke verdichting
  • architecten richten zich op veerkrachtige steden met groene ruimten, maar ook nabijheid.
  • Dutch Design schudde in de jaren negentig de ontwerpwereld op met humor en sociale betrokkenheid, maar verkent nu nieuwe richtingen en perspectieven.

Vijftig jaar Nederlandse architectuur

Met deze monografie sluiten we de terugblik af die de Architect dit jaar werpt op vijftig jaar Nederlandse architectuur. Eerder verschenen al de monografieën over de jaren 70 en 80 en de periode 1990-2010. Sluitstuk wordt de printeditie met een chronologie van sleutelprojecten en thema’s, aangevuld met thematische essays van de afgelopen halve eeuw.

Ga direct naar de monografie >

Jubileum de Architect

Deze terugblik maakt deel uit van de activiteiten waarmee we ons 50 jarig jubileum vieren. Zo hebben we de vele projecten die de Architect sinds 1970 heeft gepubliceerd, ondergebracht in een digitaal archief. Ook kunnen alle edities sinds 1970 sinds kort online worden geraadpleegd.

Ga er lekker voor zitten

Duik met ons in de spannende ontwikkelingen tussen 2010 en 2020.

Nieuwsgierig? Ga direct naar alle monografieën >

Nog geen abonnee? Neem een abonnement >