Brand: het vormt een bedreiging voor elke woning- of gebouweigenaar. Jaarlijks ontstaan er ongeveer 40.000 branden in Nederland. Dat maakt het cruciaal om al in de ontwerpfase van een project rekening te houden met brandveiligheid. Niet alleen om de verspreiding van vuur en rook tegen te gaan, maar ook om mensen de kans te geven om veilig te vluchten. De regelgeving met betrekking tot brandwerendheid is complex. Om architecten te ondersteunen in de wereld van brandveiligheid, ontwikkelde Reynaers Aluminium een whitepaper met essentiële informatie.
Brandveiligheid in een notendop
De regels en voorschriften met betrekking tot brandwerendheid zijn vastgelegd in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL), voorheen Het Bouwbesluit. Deze normen vereisen over het algemeen een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van 30 of 60 minuten. En er komt meer bij kijken. Brandveiligheid in een notendop:
- Vlamdichtheid (E): het moment van falen wordt vastgesteld wanneer er te grote openingen ontstaan en/of de constructie hete gassen en/of vlammen doorlaat;
- Warmtestraling (W): het moment van falen wordt vastgesteld wanneer de warmtestraling, gemeten op een afstand van 1 meter vanaf het geometrisch zwaartepunt van de constructie, een kritiek veronderstelde waarde (15 kW/m2) overschrijdt.
- Temperatuur (I): hierbij wordt het moment van falen vastgesteld wanneer de temperatuur van het niet direct verhitte oppervlak van de constructie een bepaalde kritiek veronderstelde waarde overschrijdt (temperatuurstijging van gemiddeld max. 140°C, en plaatselijk max. 180°C).
Esthetiek versus brandveiligheid
Vaak wordt gedacht dat het voldoen aan brandveiligheidsvoorschriften ten koste gaat van het esthetische ontwerp van een gevel. Het toepassen van brandwerende elementen heeft doorgaans echter geen significante invloed op het ontwerp. Vooral niet wanneer er kozen wordt voor aluminium, stelt Reynaers.
"Aluminium heeft een hoog smeltpunt, rond de 700 graden Celsius. Daarnaast draagt het niet direct bij aan de verspreiding van brand. Met het juiste glas en beslag is het mogelijk om een aluminium kozijn met minimale aanpassingen brandwerend te maken. In projecten zoals het multifunctionele gebouw Fenix I in Rotterdam zijn brandwerende systemen van Reynaers Aluminium toegepast. Door het toevoegen van extra materialen aan het aluminium profiel, zoals metalen glasclips of koelblokken, blijft het element langer intact tijdens een brand. Hierdoor kunnen standaardsystemen eenvoudig worden omgebouwd tot brandwerende oplossingen, zonder significante visuele veranderingen aan de gevel", zegt projectadviseur Architecten Bart Hellings.
Certificatie en beschikbare systemen
Niet elk systeem kan zomaar als brandwerend worden beschouwd. Voorafgaand aan de certificering ondergaan de systemen uitgebreide testen bij gecertificeerde testinstituten. De technical engineers bij Reynaers Aluminium richten zich op de ontwikkeling van brandveilige systemen en begeleiden deze brandwerendheidstesten.
"Zo’n test is kostbaar en vraagt om een goede voorbereiding. Men moet rekening houden met verschillende factoren. Om te kunnen testen, moeten allereerst de afmetingen van de elementen bepaald worden. Het precies uittekenen van de elementen is ook niet onbelangrijk. Daarna plannen onze experts een afspraak met het testinstituut DMT in Duitsland. DMT denkt mee in de mogelijkheden en houdt rekening met de wensen vanuit Reynaers Aluminium. Alles moet tot in de puntjes worden uitgedacht. Dit is dan ook een heel proces", aldus projectadviseur Architecten Menno Hamers.
Dit artikel is gesponsord door Reynaers Alumium.