Tarketts Carpet Design Center - innoveren tot in de vezels

Tarketts Carpet Design Center - innoveren tot in de vezels

In het Design Center levert Tarkett maatwerk in tapijten. Klanten kunnen in Waalwijk langskomen en samen met de designers van Tarkett bijzondere kleuren en unieke ontwerpen bedenken én maken. "We inspireren elkaar en komen in co-creatie tot de mooiste vloeroplossing voor de klant."

Stel je bent op zoek naar vernieuwend, functioneel en duurzaam tapijt voor een kantoor, vliegtuig, cruiseschip, school of evenementenruimte. Dan kun je natuurlijk ergens met behulp van een referentiestaaltje tapijt bestellen. Maar je kunt óók een bezoek brengen aan Tarkett Carpet Design Center in Waalwijk. Een bezoek dat je geen windeieren zal leggen, omdat je bijvoorbeeld als interieurarchitect zelf invloed kunt uitoefenen op je product.

Voor ons is het een minifabriek waar we creatieve nieuwe tapijtontwerpen bedenken, toetsen en vormgeven”

Ludwig Cammaert is Director Design en Technical development bij Tarkett. Hij geeft een rake schets van het Design Center: “Voor ons is het een creatief laboratorium waarin we – op eigen initiatief of op dat van de klant – dingen uitproberen, vrij experimenteren, de grenzen opzoeken, fouten mogen maken, kunnen denken met onze handen. Kortom, het is een minifabriek waar we creatieve nieuwe tapijtontwerpen bedenken, toetsen en vormgeven.”

Welbevinden en gezondheid

Deze kweekkamer om nieuwe tapijten te ontwerpen, past in Cammaerts ogen bij de designfilosofie van Tarkett. “Design hoog in het vaandel hebben, dat is leuk om te zeggen, maar het is nog veel leuker om ook echt te doen. De visie van Tarkett is om tapijten te ontwerpen en ontwikkelen die bijdragen aan het welbevinden en de gezondheid van de mens.” Dat wil Tarkett realiseren door bij de productontwikkeling veel aandacht te besteden aan Cradle to Cradle, functionaliteit en creativiteit.

Cradle to Cradle heeft alles te maken met de inzet van veilige en gezonde ingrediënten van een tapijt. En met het na de levensfase ontmantelen van het product voor optimale recycling, zoals in Tarketts Carpet Recycling Center gebeurt. “We kennen elk vezeltje van ons tapijt”, aldus Cammaert. De pijler functionaliteit wil zeggen dat Tarketts tapijten oplossingen moeten bieden voor bestaande problemen van klanten. “In kantoren zijn bijvoorbeeld akoestiek en binnenluchtkwaliteit serieuze issues. Daarom hebben we respectievelijk de SoundMaster- en de AirMaster-tegel op de markt gebracht. De eerste bevordert een stille werkomgeving, de tweede een schone.”

Met het aandachtspunt creativiteit zijn we weer terug bij het Design Center, waar bijzondere tapijten kunnen worden gemaakt waar klanten blij van worden. Alles is dus uiteindelijk gericht op gezondheid en welbevinden.

Customized design

Maar hoe gaat dit nu precies in zijn werk, bijvoorbeeld als je als architect op zoek bent naar een speciaal tapijt voor het inrichten van een kantoor?

Ons Carpet Design Center onderscheidt zich door een eerlijk ontwerpproces”

“Natuurlijk heeft iedereen de keuze uit ons zeer ruime standaardassortiment. Maar ook zijn ze van harte welkom bij ons Design Center in Waalwijk. Samen met onze designers kunnen ze daar werken aan een meer verfijnde afstemming van de kleur, zodat die optimaal past in het gehele interieur. Eerst laten we ze een enorme kleurenwand zien, waar alle beschikbare basiskleuren zijn geëtaleerd. Daaruit kunnen ze de tapijtgarens samenstellen die vervolgens in een ontwerpbestand worden omgezet. Een speciale labmachine vertaalt dit bestand naar een halffabricaat dat de klant kan beoordelen. Dit geeft vaak geweldige resultaten, maar soms is de uiteindelijke kleur van de samenstelling net iets anders dan de kleur die je verwachtte. Het is trial and error, en desgewenst kunnen we het proces eenvoudig herhalen.” Het gaat, zo benadrukt Cammaert, bij dit maatwerk vooral om de kleuren. “Eventueel zijn echter ook complexere productontwerpen door de klant mogelijk, waarbij niet alleen de kleur, maar ook het hele ontwerp op de schop kan. Dit is uiteraard wel een intensiever proces.”

Eerlijk ontwerpproces

De voordelen van dit Design Center voor de klant zijn evident. Enerzijds kunnen ze zelf invloed uitoefenen op de kleur en het ontwerp van het product. Maatwerk in optima forma. Anderzijds kunnen ze van nabij ervaren hoe vrij, open en transparant design kan zijn. Cammaert: “Iedereen kan komen bekijken hoe we de tapijten opbouwen, uit welke ingrediënten ze bestaan, hoe het proces eruitziet, et cetera. We hebben geen geheimen. Ons Carpet Design Center onderscheidt zich door een eerlijk ontwerpproces.”

Cammaert is er trots op dat hij met deze designfilosofie snel en flexibel nieuwe producten aan klanten kan bieden, in grote én in kleine volumes. Bovenal geniet hij ervan dat de industrieel ontwerpers van Tarkett en de klant elkaar versterken. “Het is een mooie combinatie: de creatieve input van de klant en de kennis en ervaring van onze mensen. Die combi leidt tot unieke ontwerpen en kleuren, exact passend in de gewenste sfeerbeleving van de klant. We inspireren elkaar en komen in co-creatie tot de mooiste vloeroplossingen.”

Dit artikel is gesponsord door Tarkett.