AFFR 2020 opent met Spaceship Earth in haven Rotterdam

Het Architectuur Filmfestival Rotterdam opent op woensdag 7 oktober met de Nederlandse première van 'Spaceship Earth' in een drive-in bioscoop op het RDM-terrein, midden in het havengebied van Rotterdam. 'Spaceship Earth' is een gloednieuwe film over acht idealistische wetenschappers die zich vanaf 1991 twee jaar lang van de buitenwereld afsloten.
Spaceship earth, de openingsfilm van het AFFR 2020 over Biosphere 2 Project

Diep in de woestijn van het Amerikaanse Arizona staat een enorm complex met glazen koepels, waarin een miniatuur van het ecosysteem van de aarde is nagebouwd: Biosphere 2. Dit complex is aangelegd door een hechte groep van kunstenaars, ecologen en avonturiers en is opgezet als proefproject voor de kolonisatie van Mars. In 1991 werd Biosphere 2 wereldnieuws toen acht ‘biospherians’ zich in het koepelcomplex voor twee jaar hermetisch afsloten van de buitenwereld.

Uniek experiment

De documentaire ‘Spaceship Earth’ van de Amerikaanse regisseur Matt Wolf vertelt het fascinerende verhaal over dit unieke architectonische, sociale en ecologische experiment met een bijzondere relevantie voor onze huidige tijd. Geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse architect Buckminster Fuller en de sciencefictionfilm Silent Running begonnen de acht wetenschappers aan een krankzinnig avontuur: een vrijwillige quarantaine waar het huidige COVID-19 isolement bij verbleekt. Niet eerder werd aan de hand van originele beelden van de ‘biospherians’ dit wetenschappelijk experiment met zijn dramatische ontknoping zo onthullend in beeld gebracht.

Architectuur Film Festival Rotterdam

Het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) is een internationaal toonaangevend festival dat film met stad en architectuur combineert. Dit jaar vindt het festival plaats van 7 t/m 11 oktober 2020. Er worden films vertoont over steden, architecten, maatschappelijke ontwikkelingen, klimaat en cultuur. In elf edities is AFFR uitgegroeid tot het grootste podium voor films over stad en architectuur ter wereld. Het festival is stevig geworteld in het Rotterdamse culturele circuit, het geniet een grote landelijke bekendheid en het heeft een enorm internationaal netwerk.

Openingsnacht

De openingsnacht van het AFFR 2020 vindt plaatst op 7 oktober 2020, locatie: RDM Rotterdam, Drive-in bij Parking C, Scheepsbouwweg 12, 3089 JW Rotterdam. De drive-in is vanaf 18:30 uur toegankelijk voor de beste plaatsen. De film start om 20:00 uur. De kaartverkoop start op dinsdag 8 september om 12 uur via affr.nl. Kaarten kosten € 29,50 per auto en zijn geldig voor twee personen. Het filmgeluid zal worden uitgezonden via een FM-frequentie.

Lees ook