Dag van de Architectuur 2020 gaat deels door in aangepast vorm

Dag van de Architectuur 2020 gaat deels door in aangepast vorm

De jaarlijkse Dag van de Architectuur kent dit jaar een andere verschijningsvorm. Sommige steden hebben besloten het evenement dit weekend in aangepaste vorm door te laten gaan, andere schuiven het door naar september. Onderstaand een kort overzicht.

Amsterdam

ARCAM, van Eesteren Museum en Museum het Schip organiseren eveneens een coronabestendige editie van de DvdA.  Op zaterdag en zondag kun je het instituut voor een intiem programma bezoeken dat de nadruk legt op verdieping, bezinning en dialoog in het kader van het landelijk thema ‘Architectuur, een Publieke Zaak’. Van wie is de publieke ruimte eigenlijk? En hoe kunnen we die optimaal benutten in tijden van Corona? Hoe kunnen we het stramien van 1,5 meter creatief, inclusief en gevarieerd gebruiken?

Op de kade bij ARCAM gebruiken we de – inmiddels beroemde – anderhalvemetercirkels voor een programma van lezingen en performances. Je kan hiervoor een tijdslot tussen 13.00-en 17.00 uur reserveren.

Podcast
Tijdens de Dag van de Architectuur zijn de makers van Landmassa – een podcast over ruimte – aanwezig voor Q&A sessies na de lezingen en nemen zij hun nieuwe aflevering ter plekke op.

Ook opent ARCAM de tijdlijn Amsterdam 2000-2030. Deze tijdlijn vervangt de iconische, maar verouderde tijdlijn Amsterdam 800-2000 die nu in het souterrain van ARCAM op de deuren is aangebracht. De periode 2000-2030 is een fascinerend tijdperk, waarin we van hausse naar crisis gingen, en van waaruit de stad langzaam weer aan het opkrabbelen is. De invloed van corona op de ontwikkeling van de stad is een volgende grote vraag. In de afgelopen decennia is de context rondom woningbouw, opdrachtgeverschap, ruimtelijke ambities en grootstedelijke projecten meermaals radicaal veranderd.

Programma
De cirkellezingen vinden elk uur plaats. Daarnaast kan je ook een tijdslot reserveren voor het bezoeken van de fototentoonstelling Am I an Ornament? Meer informatie>>

Groningen

Groningen heeft besloten om geen DvdA te organiseren maar een complete architectuurmaand. Oorspronkelijk gepland in juni is nu september geworden. In september is ook de uitreiking van de Groninger Architectuurprijs, de opvolger van de Groninger gebouwenquête. Op grond van de inzendingen bepalen een vak- en publieksjury het beste nieuwe bouwwerk van Groningen. Ook online kan gestemd worden. De prijzen worden uitgereikt aan de winnende teams van ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers. De Groninger Architectuurprijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), GRAS en Atelier Stadsbouwmeester. Meer informatie>>

Haarlem

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem heeft besloten de Dag van de Architectuur (corona-proof) door te laten gaan. Met als thema 'Architectuur is een Publieke Zaak' kun je op zaterdag 20 juni projecten 'bezoeken'. Het gaat hierbij om gebouwen en locaties in Haarlem en een in Heemstede die onlangs zijn of de komende tijd onder handen worden genomen.

Rekening houdend met alle voorschriften, kan je op 20 juni van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, lopend of fietsend langs diverse bijzondere en interessante gebouwen en locaties. Het enige dat je daarbij nodig hebt is je smartphone met een geïnstalleerde QR-code-app. Want dit jaar kan je de geselecteerde projecten niet écht bezoeken maar ga je er langs met je smartphone in je hand. Ter plekke tref je borden aan met QR-codes. Wanneer je die scant krijg je 'uit de hand gefilmde filmpjes' met korte toelichtingen en presentaties die betrokkenen, zoals de architect, ontwikkelaar, bouwer en opdrachtgever, hebben gemaakt. Meer informatie>>

Rotterdam & Den Haag

Rotterdam heeft net zoals Den Haag besloten de Dag van de Architectuur te verschuiven naar het najaar

Zoetermeer

De Dag van de Architectuur Zoetermeer vindt in 2020 plaats op 12 september. In verband met de coronamaatregelen is de stad nog op zoek naar een passende invulling. Dat gebeurt samen met de Open Monumentendag. In dit weekend staan nu zowel de nieuwe als oude bijzondere gebouwen in de schijnwerpers. Meer informatie>>