Strak en minimalistisch topdesign voor draai- en schuifdeuren
Argenta 10/2017 Totaalplan Adegem

Strak en minimalistisch topdesign voor draai- en schuifdeuren

In het Belgische Adegem was strakke vormgeving de norm voor het interieur van deze nieuwbouw ééngezinswoning met kantoorruimte. De argenta invisidoor DL en SDX-binnendeursystemen passen dan ook perfect in het plaatje. Vooral de kamerhoge SDX-schuifdeuren springen in het oog … of juist net niet.

Woning en kantoorruimte bevinden zich in deze moderne nieuwbouw onder één dak, al zijn ze zowel functioneel als visueel van elkaar gescheiden. De architect klaarde die klus door te kiezen voor twee volumes, waar het persoonlijk bureel van de eigenaar als een semi-private overgangsruimte tussen ‘zweeft’. Deze verbinding werd maximaal in glas uitgevoerd op verzoek van bouwheer Adviesbureau Totaalplan. “Het ruime gebouw is modernistisch opgevat. De geometrie van de volumes speelt een grote rol in de strakke en duidelijke vormentaal. Zo zijn de ramen opgevat als kamerbrede en kamerhoge glaspartijen, terwijl de wanden hoofdzakelijk volle vlakken zijn”, aldus architect Danny Plaetinck van ArchitectuurburO.

De Invisidoor DL draaideuren liggen in hetzelfde vlak als de muur

Deuren en wanden: één geheel

Omdat zuiverheid in al zijn aspecten domineert in deze moderne, minimalistische architectuur, was de keuze voor binnendeuren zonder zichtbare technieken dan ook een logische. “De binnendeuren maken als het ware deel uit van de binnenwanden, daarom passen de argenta invisidoor deursystemen perfect in dit concept. De Invisidoor DL draaideuren (23 enkele en 2 dubbele in totaal) liggen in hetzelfde vlak als de muur, onafhankelijk van de draairichting van de deur. Door de deuren af te werken in dezelfde kleur als de wanden, vallen die zelfs nog minder op”, vertelt Plaetinck.

Net als het aluminium deurkader zijn trouwens ook de argenta invisible neo scharnieren onzichtbaar ingewerkt.

Het aluminium deurkader van de kamerhoog uitgevoerde schuifdeuren is onzichtbaar in de wand geïntegreerd

Wandopening in plaats van deuropening

Ook het aluminium deurkader van elk van de zeven kamerhoog uitgevoerde argenta invisidoor SDX schuifdeuren werd onzichtbaar in de wand geïntegreerd. “Zo blijft er een wandopening achter, eerder dan een deuropening”, licht de architect zijn keuze toe voor de schuifdeuren die bij het openen volledig in de wand verdwijnen.

Invisidoor ‘S’, de schuifdeur in hetzelfde vlak als de wand

Het deurblad van de nieuwste Invisidoor S (met de ‘S’ van ‘Slide’) valt in gesloten stand zelfs perfect in hetzelfde vlak van de wand waarin die ingewerkt zit. Zo is die volledig onzichtbaar aan één kant van de muur, wat zelfs een handgreep overbodig maakt. De gleuf die achterblijft in de muur met de schuifdeur in gesloten positie wordt afgedicht door een bewegend afdekprofiel.

Dit artikel is gesponsord door Argenta.