Spaanse griep: afstand houden was goed voor de economie

Nrc.nl brengt een lichtpuntje in deze (economisch) slechte tijden. De krant zegt dat de maatregelen van social distancing tijdens een pandemie niet per se slecht hoeven te zijn voor de economie. De krant baseert dit op een onderzoek van Amerikaanse economen die een vergelijkbare situatie onderzochten in 1918 tijdens de uitbraak van de Spaanse griep.
U.S. 39th regiment in Seattle, december 1918, droegen tijdens hun tocht naar Frankrijk mondmasker om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Beeld Shutterstock

Dit blijkt uit een omvangrijk artikel dat afgelopen maandag werd gepubliceerd op het Social Science Research Network. De bevindingen van deze economen, verbonden aan de Federal Reserve Board, de Federal Reserve Bank of New York en het Massachusetts Institute of Technology (MIT), leveren interessante input op voor de discussie over de vraag of de maatregelen om Covid-19 te bestrijden niet te veel ten koste gaan van de economie.

De Amerikaanse economen deden onderzoek naar de gevolgen van social distancing ten tijden van een pandemie.  Uit de resultaten, gebaseerd op de uitkomsten van de strenge maatregelen die werden getroffen in 1918 om de verspreiding van de Spaanse griep tegen te gaan, blijkt dat  steden die gelijk deze strenge maatregelen invoerden economisch sneller herstelden in 1919 dan andere steden die het beleid lakser oppakten.

Gemiddeld leidde de uitbraak van de Spaanse griep in 1918 per staat tot een daling van 18 procent van de productie. Gebieden waar de griep zwaar toesloeg, zagen ook een duidelijke stijging van het aantal afschrijvingen op schulden door banken, wat wijst op een groeiend aantal zakelijke en persoonlijke faillissementen.

De wereld van 2020 is niet die van 1918 en Covid-19 is niet de Spaanse griep, aldus de onderzoekers, dus hun resultaten zijn niet zomaar van toepassing op de huidige situatie. Maar ze bieden wel een nuttig, historisch perspectief op de wisselwerking tussen de gezondheid van de economie en maatregelen om de volksgezondheid te beschermen.

Lees meer in het artikel van nrc.nl