Coronatip 7: Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)
Financiële berekeningen. Beeld Shutterstock

Coronatip 7: Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Door Marieke Giele - De gevolgen van de verspreiding van het coronavirus zijn groot en hebben ook invloed op de situatie van architecten. de Architect start een serie tips die je helpen de coronawinter door te komen. Vandaag tip 7: het verkrijgen van een borgstellingskrediet.

Normaal gesproken kunnen mkb-ondernemers al gebruikmaken van het borgstellingskrediet (BMKB). Op deze manier hebben zij de mogelijkheid om geld te lenen, waarbij de overheid garant staat. Ook als er niet genoeg onderpand (bijvoorbeeld een gebouw) aanwezig is.

Verruimde borgstelling

Vanwege de coronacrisis heeft de overheid deze regeling nu versoepeld. De voorwaarden om geld te lenen zijn gunstiger. Dat moet voorkomen dat bedrijven liquiditeitsproblemen krijgen.

Bij de reguliere BMKB betreft het borgstellingskrediet vijftig procent van de totale lening, maar nu heeft de overheid dit verhoogd naar 75 procent. Bovendien is de versoepelde regeling ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening courant kredieten met een looptijd tot twee jaar.

Architectenbureaus

Ook veel architectenbureaus kunnen gebruikmaken van deze regeling. Zij voldoen in de meeste gevallen aan het maximaal aantal werknemers van 250 (fte). En zij overschrijden vaak niet de voorwaarde van een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro.

Bureaus kunnen op deze manier maximaal anderhalf miljoen euro lenen. Op deze manier kunnen vaste lasten als de huur en salarissen doorbetaald worden, ook nu de inkomsten soms even stil liggen.

Aanvragen

Aanvragen van de BMKB gaat via de geldverstrekker en valt samen met de kredietaanvraag bij deze financier. In de meeste gevallen is dat de bank. De financier beslist of het BMKB wordt verleend.

In Nederland kunnen ondernemers bij de volgende zes banken aankloppen voor een borgstellingskrediet: ABN AMRO, Deutsche Bank AG, ING-bank, Rabobank, Riverbank en Triodos Bank.

De redactie is benieuwd naar jullie ideeën over de coronacrisis. Wil je ervaringen delen? Laat het mij weten via mariekegiele@vakmedianet.nl.

Lees verder

Marieke Giele

Marieke Giele

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.