Coronatip 3: Thuis overleven zonder collega's

Door Marieke Giele – De gevolgen van de verspreiding van het coronavirus zijn groot en hebben ook invloed op de situatie van architecten. de Architect start een serie tips die je helpen de coronawinter door te komen. Vandaag tip 3: thuis overleven zonder collega's om je heen.
Delen:
Thuiswerken. Beeld Shutterstock

Veel architectenbureaus hebben er vanwege de corona-maatregelen voor gekozen om zoveel mogelijk thuis te werken. Op Instagram vroegen we naar jullie ervaring met deze nieuwe werkomgeving. Veel architecten moeten vooral wennen aan de leegte om hen heen. Het meest gegeven antwoord is dan ook: “Ik mis mijn collega’s.”

Alternatief contact

Dat is natuurlijk niet vreemd. Normaal gesproken breng je meer uren door met collega’s dan met familie en vrienden. En nu zitten veel mensen de hele dag thuis, alleen of juist met rondrennende kinderen die alle aandacht opeisen.

Dan snak je bijna vanzelf weer naar je vertrouwde werkplek met al die collega’s om je heen. Veel architectenbureaus zoeken daarom alternatieven om toch met elkaar in contact te blijven. De mogelijkheden zijn in deze tijd immers eindeloos.

Van telefoongesprek tot virtueel kantoor

Dat begint gewoon bij een ouderwets telefoongesprek om even kort te overleggen. Of zelfs een snelle schets die via WhatsApp naar een collega wordt doorgestuurd. Maar veel bureaus hebben inmiddels hun hele communicatie via een platform georganiseerd.

In programma’s als Teams en Discord worden hele virtuele kantoren nagebouwd met plekken voor de verschillende projectteams, maar ook voor een online kopje koffie. Zo kan iedereen blijven overleggen over het ontwerp of juist even die nieuwe collega verwelkomen. En via een grote videochat kunnen zelfs de mededelingen worden besproken.

MTV Cribs voor architecten

Voordeel van deze nieuwe manier van communiceren is dat je een unieke blik krijgt in de kamers van je collega’s. Tijdens een videovergadering heb je meteen de tijd om ook de spullen op de achtergrond te bestuderen. Welke boeken staan er eigenlijk in de kast? Of wat voor schilderijen hangen er aan de muur?

Maar er zijn bureaus die nog een stapje verder gaan. Bij hen is er elke dag iemand aan de beurt voor een virtuele rondleiding door het huis, een soort MTV Cribs voor architecten dus. Dan zie je meteen hoe het gaat met de verbouwing van de zolder of de thuislessen van de kinderen.

Tijd voor gezelligheid

En vergeet vooral de gezelligheid niet. Op LinkedIn zag ik al een heuse balletshow voorbij komen, waarbij elke collega een deel van de dans opvoerde. Dat zorgt meteen voor de nodige beweging die iedereen nu mist.

Ook de wekelijkse borrel kan gewoon online doorgang vinden. Het is natuurlijk wel anders door de lange afstand en omdat je elkaar lastig kan verstaan. Maar het zorgt er in ieder geval voor dat iedereen zich nog verbonden voelt met elkaar. Iets wat niet onbelangrijk is in deze onzekere tijd.

De redactie is benieuwd naar jullie ideeën over de coronacrisis. Wil je ervaringen delen? Laat het mij weten via mariekegiele@vakmedianet.nl.

Lees verder