De Universiteit Utrecht stelde voor deze opdracht een multidisciplinair team samen, van interieurarchitect, bouwkundig architect, technisch ingenieur, projectmanager, programmamanager, akoestisch ingenieur, horeca-adviseur en landschapsarchitect.
De bibliotheek is gerenoveerd door Grosfeld van der Velde Architecten uit Breda in samenwerking met DHV. Het restaurant is gemaakt door PUUR interieurarchitecten uit Antwerpen, in samenwerking met Grosfeld van der Velde Architecten, en het binnenplein is ontworpen door Karres en Brands landschapsarchitecten uit Hilversum.
Oorsprong als uitgangspunt
Dankzij een subtiele interieurarchitectonische schil merk je als bezoeker nauwelijks dat het complex uit verschillende monumentale gebouwen bestaat. Alle gebouwen zijn afgepeld tot de oorspronkelijke structuur en als uitgangspunt genomen voor de nieuwe functie. Zodoende zijn van elk gebouw de kwaliteiten die het al in zich had en zo veel mogelijk historische details weer aan de oppervlakte gebracht.
De grootste opgave was het brengen van eenheid in het complex en daarnaast om bezoekers elk gebouw als uniek te laten ervaren. Iets nieuws mag in zulke prachtige oude panden niets overschreeuwen dat er al was. Het consequent vasthouden aan een witte basis en grijs getinte details en accenten bracht licht en smeedde alles aaneen.
Architectonische laag
De terughoudende ingrepen vormen samen een nieuwe architectonische laag. Voorbeelden hiervan zijn de volglazen scheidingswanden tussen ruimten en de achterzetramen achter alle monumentale vensters: de achterzetramen van Metaglas zijn geplaatst uit het oogpunt van geluids- en thermische isolatie en brandwering, maar ze vallen nauwelijks op en verstoren de ruimtelijke beleving niet.