Volta Galvani Eindhoven

Deze woonbuurt is onderdeel van de herstructurering van de wijk Woensel-West in Eindhoven. Centraal in de wijk ligt de Edisonstraat. Langs deze straat zijn werk- en winkelruimten gesitueerd die gekoppeld kunnen worden aan de erboven gelegen woningen. Via een monumentale poort waarvan de vorm herinnert aan een gloeilamp, eens uitgevonden door Edison, is een autovrij woongebied ontsloten.

Centraal in de wijk ligt de Edisonstraat. Langs deze straat zijn werk- en winkelruimten gesitueerd die gekoppeld kunnen worden aan de erboven gelegen woningen. Via een monumentale poort waarvan de vorm herinnert aan een gloeilamp, eens uitgevonden door Edison, is een autovrij woongebied ontsloten.

Dit bestaat uit een binnenstraat met grondgebonden woningen, die leidt naar een nieuwe brede school aan de Wenckenbachstraat.De opzet introduceert een nieuwe vorm van stedelijkheid in een bestaand tuindorp milieu door smallere straten zonder voortuinen met meer nadruk op de openbare ruimte. Daarnaast is het toevoegen van de niet-woonfuncties aan de Edisonstraat essentieel voor de levendigheid. De toevoeging van een arcade en een stedelijke poort vormen nieuwe stedelijke symbolen. Het parkeren is gesitueerd aan de achterzijde van de woningen in parkeerhoven. De gekleurde gevels aan de binnenstraat die de individualiteit van de woningen benadrukken dragen bij aan een stedelijk gevoel dat verwijst naar steden rond de Middellandse Zee.

Projectgegevens

 • Opdrachtgever

  DNC Vastgoedontwikkeling Eindhoven

 • Ontwerpbureau

  Geurst & Schulze architecten

 • Projectarchitect(en)

  Jeroen Geurst, Rens Schulze

 • Oplevering

  16-04-2014

 • Programma

  105 grondgebonden woningen, studio's, appartementen en 27 bedrijfsunits

 • Plaats

  Eindhoven

 • Aanvang bouw

  20-08-2014