ARC16: Woontoren De Verkenner - Mei architects and planners

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland staat een spraakmakende nieuw woongebouw: De Verkenner, een 50 meter hoge woontoren die een mijlpaal vormt in de transformatie van de wijk. De gevel van De Verkenner is voorzien van een uniek taalkunstwerk dat de identiteit van het gebouw én de wijk versterkt.

De Verkenner huisvest een mix van vrije sector huurappartementen, woon-werkwoningen en woningen voor autistische jongeren. Het ontwerp is een reactie op de anonieme galerijflats in Kanaleneiland. De betonnen gevelelementen zijn voorzien van textuur en reliëfsprongen. Dit is nog eens versterkt door 13.000 keramische tegels met dichtregels, geproduceerd door Koninklijke Tichelaar, in de gevel op te nemen. Dit kunstwerk ‘Rozen&Beton’, naar ontwerp van Milou van Ham samen met dichter Tsead Bruinja, geeft De Verkenner een unieke locatiespecifieke identiteit.

Verkenner_Gevelfragment_Ossip van Duivenbode
Gevelfragment. Foto Ossip van Duivenbode

In Kanaleneiland is weinig aandacht voor de afwerking van onderkanten van balkons en galerijen. Bij De Verkenner is de gevelbekleding echter doorgetrokken aan deze onderzijden, waardoor een zeer uitnodigend gebouw is ontstaan. De Verkenner is een duurzaam gebouw en optimaal op de zon ontworpen. Aan de zonnige en geluidsluwe zuidzijde is het gebouw als het ware uitgehold. Hier hebben de woningen hun buitenruimte gekregen. Voor een optimale daglichttoetreding zijn de balkons gemaakt van ultra hoge sterkte beton en slechts 7cm dik. Vanaf de balkons hebben de bewoners een geweldig uitzicht. Dankzij de geelkleurige glashekken aan het binnenhof heeft dit woongebouw ook op minder mooie dagen een zonnige uitstraling die voelbaar is in de hele wijk.

De Verkenner - Jeroen Musch Foto Jeroen Musch

Projectgegevens

 • Opdrachtgever

  Mitros

 • Ontwerpbureau

  Mei architects and planners

 • Projectarchitect(en)

  Robert Winkel

 • Oplevering

  01-04-2016

 • Programma

  71 vrije sector huurappartementen, 9 woon-werkwoningen, 15 woningen voor autistische jongeren (Stichting Grasboom)

 • Voorlopig ontwerp

  01-04-2016

 • Definitief ontwerp

  01-04-2016

 • Aanvang bouw

  26-08-2016