De Plancius in Amsterdam

In samenwerking met Innova Investments ontwikkelde OTH architecten een herbestemmingsplan voor Planciusstraat 19-21 in Amsterdam, een voormalig zusterhuis van architect J.B. Ingwersen.

De smalle beuken in het sober vormgegeven gebouw zijn door OTH architecten heringericht als ‘stadssuites’: kleine appartementen van gemiddeld 25 – 40 m2, volledig uitgerust met hoogwaardige apparatuur en tot op de centimeter efficiënt ingedeeld. Op de beletage liggen drie ruimere woningen, terwijl de bovenste verdieping is ingericht als luxe penthouse met een panoramisch uitzicht over de stad en het IJ.

Uitgangspunt in het ontwerp is het handhaven van het strakke gevelbeeld en het maximaliseren van het wooncomfort binnen de constructieve beperkingen van het casco. De woningen staan aan de straatzijde middels vouwpuien in open verbinding met de stad, aan de achterzijde zijn ze voorzien van balkons met wijds uitzicht over het Prinseneiland. Om het uitzicht te maximaliseren, zijn in de achtergevel nieuwe, verdiepingshoge puien aangebracht. De balkons zijn middels trekstangen aan de gevel gehangen.

Het complex omsluit een gemeenschappelijke binnentuin (220m2) aan de Smallepadsgracht. De binnentuin wordt ingericht met comfortabele zitranden en weldadig groen. De appartementen op de beletage beschikken over een terras en eigen tuin, direct grenzend aan de gemeenschappelijke tuin, terwijl het penthouse rondom dakterrassen heeft. De unieke binnentuin en ligging aan de gracht maken De Plancius tot een oase van rust midden in de stad.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    CV Planciusstraat 19

  • Ontwerpbureau

    OTH architecten

  • Oplevering

    01-07-2015

  • Plaats

    Amsterdam

  • Aannemer

    Du Prie Bouw & Ontwikkeling

  • Interieurarchitect

    OTH architecten

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    3000 m2 - 47 appartementen

  • Voorlopig ontwerp

    01-07-2015

  • Definitief ontwerp

    01-07-2015

  • Aanvang bouw

    05-08-2015