Project

Zwembad ’t Rosco in Ronse (B) – VenhoevenCS i.s.m. BURO II & ARCHI+I

Architectuur

In Ronse (B) is zwembad ’t Rosco geopend voor publiek. Het nieuwe complex gelegen, op de overgang tussen stedelijk en groengebied, is een uitbreiding op de bestaande sportvelden en sporthal ’t Rosco. Het ontwerp is van Venhoeven CS. Het programma bestaat uit een wedstrijdbassin, een recreatiegedeelte voor de kleintjes en twee glijbanen. Door een slimme aansluiting op de bestaande entreehal, wordt er een visuele en functionele verbinding gelegd tussen de verschillende sport- en gebruiksmogelijkheden. Zo transformeert ’t Rosco van sporthal naar sportcomplex.

Toelichting VenhoevenCS – Met het stedelijk zwembad krijgt Ronse er een sportieve en recreatieve trekpleister bij. Het gebouw oogt bijna als een zwevend complex, losgekoppeld van de bestaande sportinfrastructuur, maar is desondanks functioneel verbonden door een glazen tussengebouw. Hierin bevindt zich de entree/gecontroleerde toegang en de uitbreiding van de bestaande cafetaria. De patio in die ‘verbindingsruimte’ biedt direct zicht op het zwembad en de achterliggende glooiende groene omgeving. Het natuurlijke niveauverschil van dit groengebied wordt opgenomen in het zwembad, waardoor het complex vrijwel naadloos op zijn omgeving aansluit.

Exterieur. Zwembad Ronse. Beeld Mateja Pipan (VenhoevenCS)

Exterieur zwembad Ronse. Beeld Mateja Pipan (VenhoevenCS)

Het ontwerp wordt gedragen door een eenvoudig principe: één groot luifeldak, waaronder alle zwembadfuncties zijn gegroepeerd in een heldere structuur. Het dak bestaat uit een orthogonaal raster van gelamelleerde houten balken. Elke cel van dit raster meet 1m75 bij 1m75 en heeft naast een structurele betekenis ook een organisatorische orde in het vrije plan: alle ruimtes, daklichten en box-volumes zijn op de dimensies van het dak afgestemd. Deze structuur creëert een mooi evenwicht tussen de genereuze en open plattegrond van het zwembad enerzijds en de beslotenheid van de bestaande sporthal anderzijds.

Zwembad Ronse door VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Zwembad Ronse door VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Het zwembad opent zich naar de buitensportvelden en de Finse piste. Dit, gecombineerd met de toepassing van de centraal gelegen patio en de heldere ontwerpstructuur, zorgt ervoor dat er een licht en transparant volume ontstaat. Dit komt de interactie tussen zowel functie als gebruiker ten goede. Ruimtes kunnen samen of apart worden ingezet naargelang het soort activiteit. Door het geïntegreerde ontwerp vormen de functies samen een sterk ensemble en versterken ze elkaar functioneel, daar waar dit kan. Het strategisch plaatsen van gevelopeningen en het afwisselen tussen open en gesloten volumes zorgen ervoor dat elk soort gebruik kan rekenen op een optimale daglichttoetreding, interne zichtbaarheid, contact met de buitenomgeving en de nodige privacy.

Façade zwembad Ronse. Beeld Mateja Pipan (VenhoevenCS)

Façade zwembad Ronse. Beeld Mateja Pipan (VenhoevenCS)

DBM-team

Het nieuwe complex is tot stand gekomen in een DBM-contract. Binnen dit verband heeft VenhoevenCS in samenwerking met het Belgische architectenbureau B2Ai zorg gedragen voor het ontwerp. Het team bestaat daarnaast uit: Pellikaan Bouwbedrijf NV (hoofdaannemer), Veolia (onderhoud), Boydens Engineering (technieken), Sweco (stabiliteit) en architectenbureau Van Wassenhove (EPB).

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Ronse
  • Projecttitel Zwembad 't Rosco
  • Medewerkers Ton Venhoeven, Manfred Wansink, Mateja Pipan, Ivo Brandes, Florina Bleanca.
  • Aannemer Pellikaan Bouwbedrijf NV | Onderhoud Veolia | Techniek Boydens Engineering | Stabiliteit Sweco en architectenbureau Van Wessenhove EPB
  • Programma zwembad met wedstrijdbad, speelbad, recreatiebad, glijbanen en een cafetaria
  • Voorlopig ontwerp 2017
  • Oplevering september 2019
  • Opdrachtgever Gemeente Ronse
  • Ontwerpbureau VenhoevenCS i.s.m. BURO II & ARCHI+I
Reageer op dit artikel