Project

Zens showroom in Amsterdam door SchilderScholte

Geen categorie

Het Aziatische designmerk Zens Lifestyle heeft sinds kort voet aan de grond in Nederland. In een showroom van 32 vierkante meter aan de oudste gracht van Amsterdam presenteert het merk haar minimalistisch vormgegeven serviesgoed en glaswerk. SchilderScholte architecten ontwierp een verkoopruimte die bijna sacraal aandoet, als reactie op de geraffineerde eenvoud van de collectie. Westerse ontwerpmethodiek en oosterse accenten legden de basis voor het ontwerp.

Zens showroom in Amsterdam door SchilderScholte

Honderden zacht blauwe houten balkjes langs de wanden en aan het plafond omarmen de bezoeker in de nieuwe winkel van Zens aan de Oudezijds Voorburgwal 306. Het effect van de repeterende balkjes zorgt voor een intieme sfeer, iets wat in Oost-Azië onontbeerlijk is tijdens traditionele theeceremonies. Producten staan uitgestald in drie ovalen displays, geflankeerd door eveneens ovale wandkasten.

 

Maatwerk

De balkjes vormen een strak grid in de bestaande ruimte. Dat was geen sinecure aangezien in het bestaande pand geen rechte hoek te vinden is. Tevens moest rekening worden gehouden met de positie van twee bestaande deuren, de grote etalageruit, een moerbalk, leidingverloop en radiatoren. Curves in het grid markeren de voordeur en de verkoopbalie.

 

Goudverf

De kenmerkende groenblauwe glazuurlaag van Oost-Aziatisch aardewerk vormde de inspiratie voor het transparant beitsen van de houten balkjes en het matteren van de glazen bovenbladen van de custom made displays. De rubbervloer en de ombouw van de displays hebben dezelfde kleur. Als contrast zijn de legplanken en ovale achterwanden van de wandkasten afgewerkt met echte goudverf. Doordat de goudverf richtingloos is aangebracht op de wanden ontstaat er, zelfs in combinatie met led-licht, een levendige lichtspel.

Schilderen met thee

Eye-catcher in de winkel is de wandschildering met opvallend natuurlijke tinten. De architecten kwamen op het idee om de achterwand uit te voeren als een ‘behangsel’ en deze te beschilderen met sterk geconcentreerde thee. Het ingetogen kunstwerk van de hand van kunstenaar Roger Cremers is aangebracht op een voorgespannen achterwand van Horizondoek, een vlamwerend naturel katoen. De compositie laat een abstracte weergave van diverse theebladeren zien.

 

Mot-effect

De showroom heeft één grote etalageruit. Het op de achterwand geprojecteerde Zens logo zorgt voor het Mot-effect, aantrekking door licht. In combinatie met de uitgelichte producten wordt de passant uitgenodigd de winkel van binnen te verkennen. De uitvoering van het project was in handen van een interieurbouwer uit de theaterwereld, een achtergrond die het beoogde theatrale effect ten goede is gekomen.

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oudezijds Voorburgwal 306
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Zens showroom in Amsterdam door SchilderScholte
  • Projectarchitect(en) Hill Scholte, Gerrit Schilder
  • Interieurarchitect Brouwers Techniek (regie), Tijl Hekma (uitvoering)
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 32 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2014
  • Aanvang bouw 09-06-2015
  • Oplevering 01-01-2015
  • Opdrachtgever Zens Lifestyle Europa
Reageer op dit artikel