Project

ARC19: Woonhuis W+R Eindhoven – Dreessen Willemse Architecten

Interieur

ARC19: Woonhuis W+R Eindhoven – Dreessen Willemse Architecten
foto Hugo Thomassen

De oorspronkelijke, karakteristieke tussenwoning uit 1957 kende een traditionele doorzon-indeling, die typisch is voor de Nederlandse (na-oorlogse) woningbouw. De bewoners, beiden architect, ontwierpen een relatief kleine aanbouw met groot ruimtelijk resultaat. Hiertoe werd de achtergevel over de gehele breedte open gebroken, maar ook intern werd de woonruimte geopend. Het project toont het potentieel van het Nederlandse rijtjeshuis.

Toelichting Dreessen Willemse Architecten – Centraal in het ontwerp is een kastwand geplaatst, waarin twee deuren naar de hal haast onzichtbaar zijn opgenomen, die sluiten door verborgen magneten. Deze eikenhouten kastwand manifesteert zich als element waar omheen een continue ruimte ontstaat. Via een grote, glazen pui met verborgen kozijnprofielen worden interieur en exterieur schijnbaar naadloos met elkaar verbonden.

Doordat de architecten al 12 jaar in deze woning woonden, wisten zij precies hoe het zonlicht valt op een dag en door het jaar heen. Voor schaduw op een zonnige morgen in de zomer werd een nieuwe Japanse Esdoorn in de tuin geplant. In de winter valt de ochtendzon via een schuin daklicht op de 5 meter lange keuken tot midden in de woning, waar je je ontbijt staat te maken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres particulier
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel Woonhuis W+R, Eindhoven
  • Projectarchitect(en) Rob Willemse, i.s.m. Fabianne Riolo
  • Adviseur constructie Bouwtechnisch Adviesburo Ad Wouters
  • Aannemer Akki Bouwteam Boxtel, Inceman Interieur Kerkrade
  • Interieurarchitect Dreessen Willemse Architecten (Rob Willemse i.s.m. Fabianne Riolo)
  • Samenwerkende architect Fabianne Riolo, Eindhoven
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 60 (alleen begane grond)
  • Programma Woonruimte
  • Voorlopig ontwerp april-juni 2017
  • Definitief ontwerp juli-september 2017
  • Aanvang bouw februari 2018
  • Oplevering september 2018
  • Opdrachtgever Rob Willemse, Fabianne Riolo, Eindhoven
  • Ontwerpbureau Dreessen Willemse Architecten, Heerlen

Locatie

Reageer op dit artikel