Project

Woonhuis Silverled in Winsum

Geen categorie

Langs het Winsumerdiep, vlak boven Groningen, staat dit huis. Het staat op de plek van een voormalige steenfabriek en is ontworpen door Zilt Architecten.

Woonhuis Silverled in Winsum

 

 

 

De bewoners vroegen de architecten om een woning waarin zich ze terug konden trekken. Dit heeft Zilt Architecten vertaald in de toepassing van een dubbele gevel rondom. De buitengevel is gestuct en vormt een harde buitenschil. De binnengevel ligt binnen de grenzen van de woning en maakt in die zin deel uit van het interieur. Deze is dan ook bekleed met een zacht materiaal: smalle houten delen van red cedar hout. De veranda rondom heeft als bijkomend voordeel dat de terugliggende houten gevel droog blijft en zo beschermd is tegen weer en wind.

Binnen raakt buiten

Op een aantal plekken is de ruimte tussen beide gevels opgevuld. Daar komt het binnenvolume naar buiten en wordt direct contact gemaakt met de buitenwereld. Op deze manier ontstaan een balkon, een serre en een entree.

 Fotograaf Jeroen Musch 

Interieur

Binnen is de gevel rondom vrijgehouden. Daarnaast is een woonruimte gecreëerd over de volle hoogte, waardoor de nok zichtbaar is. De constructie is in het zicht gelaten. In het midden van de woning bevindt zich een kern, waarin de keuken, het toilet en de trap naar boven zijn geplaatst. De slaapkamers en de badkamer boven hebben dankzij doorkijkjes een zichtrelatie met de woonkamer op de begane grond.  

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Winsum
  • Projecttitel Woonhuis Silverled in Winsum
  • Projectarchitect(en) Rindert Gerritsma, Jenny van Heeringen
  • Aannemer Aannemingsbedrijf Rustema, Baflo
  • Bouwmanagement Blaauw Ingenieurs & Adviseurs, Groningen
  • Voorlopig ontwerp 01-08-2008
  • Definitief ontwerp 08-01-2009
  • Aanvang bouw 23-08-2011
  • Oplevering 01-12-2011
  • Opdrachtgever R. Biervliet en A. de Beijer
  • Ontwerpbureau Zilt Architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel