Project

Woonhuis Kolf

Geen categorie

Het Hoge Huys is een voormalig waterschapshuis uit omstreeks 1830. Het rijksmonument is prominent gelegen op een dijk aan het einde van de hoofdstraat in Numansdorp.

Woonhuis Kolf

 Links van de monumentale voorgevel verbonden door een muur bevindt zich een eveneens monumentaal koetshuis met vier inrijpoorten. Achter de muur ligt een driezijdig omsloten plaats die zich aan de achterzijde opent naar een grote parkachtige tuin aan de zuidkant van het complex. In de loop van de jaren zijn er in het verlengde van de zijgevel meerdere uitbreidingen gerealiseerd waarbij het volume trapsgewijs naar het zuiden toe afloopt. Die uitbreidingen zijn van een andere “orde” en van een ander architectonisch niveau.

 

De eigenaren die het pand bewonen zijn gehecht aan de locatie maar willen voor de toekomst een woonaccommodatie veiligstellen die niet in het monument is te realiseren. Daarom is een nieuwe woning met lift ontworpen op de plaats van de uitbreidingen die geen monumentale waarde bezitten en daarmee zijn tevens passende condities gecreëerd voor de instandhouding van het monumentale gedeelte van het complex. Het nieuwe volume neemt een zelfstandige plaats in naast het monument. Het wordt los daarvan gehouden door middel van een glazen intermediair dat tevens een intermediaire klimaatzone vormt voor de entree naar de woning. 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Fortlaan 1B
  • Plaats Numansdorp
  • Projecttitel Woonhuis Kolf
  • Projectarchitect(en) Frank Wintermans
  • Aannemer Stam + De Koning, Zwijndrecht
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 593
  • Programma Woonhuis
  • Aanvang bouw 27-02-2014
  • Oplevering 13-09-2012
  • Ontwerpbureau Quist Wintermans Architekten
Reageer op dit artikel