Project

Woonhuis in Werkhoven door NEXT

Geen categorie

Een villa in Aerdenhout door Joustra Reid Architecten en een woonhuis in
Werkhoven door NEXT architects bewijzen dat onder een rieten kap een moderne
woning schuil kan gaan. De ruimtelijke kenmerken van de villa in Aerdenhout
openbaren zich in de doorsnede, die van de woning in Werkhoven komen in de
plattegrond aan het licht.

Woonhuis in Werkhoven door NEXT

Wie het huis nadert ziet in eerste instantie niets opvallends. De door riet omkranste kopgevel van metselwerk doet een rechthoekig volume vermoeden met een standaard zadeldak, een gebouwtype dat in dit rurale gebied ten zuidoosten van de stad Utrecht veelvuldig voorkomt. Wanneer de zijgevel in beeld komt, blijkt er meer aan de hand te zijn. De achterzijde van het huis is ten opzichte van de voorzijde een paar meter verschoven, waardoor een knik in de plattegrond en in de zijgevels ontstaat. De noklijn maakt dezelfde paardensprong, wat tot gevolg heeft dat beide dakhelften in drie vlakken worden opgedeeld. Bovendien loopt de nok van achter naar voren schuin omhoog, wat een perspectivische vertekening tot gevolg heeft.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 5, 2006, p

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Woonhuis in Werkhoven door NEXT
  • Projectarchitect(en) Michel Schreinemachers
  • Adviseur installaties Van Duin Installatie Management, Obdam
  • Aannemer Timmer- en aannemersbedrijf J.H. de Vries, Maarsbergen
  • Bouwmanagement Pieters Bouwtechniek, Almere
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Bruto vloeroppervlakte 200 m2 / Bruto inhoud 600 m3
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2002
  • Definitief ontwerp 01-12-2002
  • Aanvang bouw 01-05-2006
  • Oplevering 01-12-2005
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €255.000 excl btw
  • Opdrachtgever G. Van Echtelt, Werkhoven
  • Ontwerpbureau NEXT architects, Amsterdam i.s.m. Joost Mulders, Amsterdam
Reageer op dit artikel