Project

Woonhuis in Roosendaal

Geen categorie

Oomen Architecten heeft onlangs een woonhuis opgeleverd in Roosendaal. Het woonhuis is samen met de carport, garage en tuinberging als één geheel ontworpen. Dit geheel is ontstaan uit de vorm van de kavel en de ruimtelijke opzet is geïnspireerd op de Chinese hutongplattegronden, waarbij de woonhuizen ook de hele kavel beslaan en de tuin zich in het midden bevindt.

Woonhuis in Roosendaal

Het zwembad vormt samen met de tuinmuur de verbinding met het overdekte terras en de berging achter in de tuin. Alles streeft een synthese tussen binnen- en buitenruimte na. De buitenruimte wordt als het ware omarmt, waarbij subtiele overgangen worden gecreëerd.

Niveauverschillen

Om een directe relatie met het weidse uitzicht te creëeren, is de woonkamer daarom ook 80 cm boven peil gebracht. Niveauverschillen in het huis leveren een subtiel spel rondom de centrale trap. De ouderlijke slaapkamer grenst aan een verlaagd terras zodat ook in de buitenruimte de splitlevel zichtbaar wordt gemaakt.

Geen dakoverstekken

Het concept van een continue massa waarin insnijdingen zijn gemaakt zorgt ervoor dat er gekozen is om geen dakoverstekken te maken. Deze zouden dan een volume op zichzelf worden, een tweede plastiek. De plastiek is nu een logisch gevolg van de interne ruimteontwikkeling en de niveauverschillen.

Daglicht centraal

De daglichttoetreding staat centraal in het hele ontwerp. Waar overgangen zitten tussen binnen en buiten zijn de raampartijen diep teruggelegd in de gevel, zodat het licht de overgang begeleidt. Aan de voorzijde ter plaatse van de woonkamer is dit bewust niet gedaan om de directe confrontatie met het landschap te versterken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Privé -
  • Plaats Roosendaal
  • Projecttitel Woonhuis in Roosendaal
  • Projectarchitect(en) Ernst Havermans
  • Adviseur installaties W-Installateur: Installatiebedrijf Bergenhenegouwen, Sprundel E-Installateur: ATI Elektrotechniek, Roosendaal
  • Aannemer Bouwbedrijf Haast, Roosendaal
  • Interieurarchitect Ernst Havermans
  • Bouwmanagement Bouwtechnisch Adviesburo Ir W.A. van Boxsel c.i., Oosterhout
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 727 m²
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 618 m²
  • Programma Woonhuis met carport, garage, tuinberging
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2007
  • Definitief ontwerp 01-01-2008
  • Aanvang bouw 04-02-2011
  • Oplevering 01-12-2009
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 1.250.000 excl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 1.000.000 excl btw
  • Opdrachtgever Privé
  • Ontwerpbureau Oomen Architecten
Reageer op dit artikel