Project

Woonhuis in Londen door Pitman Tozer Architects

Geen categorie

Drie jaar geleden kocht Luke Tozer van Pitman Tozer Architects een ongewoon perceel in een beschermd stadsgezicht van West-Londen. Hij wilde hier een eigen binnenstedelijke woning realiseren met een minimale CO₂ voetafdruk. Deze zelfgeformuleerde opdracht bood de kans dit voor hem onontgonnen terrein in de architectuur verder te onderzoeken en uit te proberen.

Woonhuis in Londen door Pitman Tozer Architects

Het perceel dat Luke Tozer in West-Londen bemachtigde, was oorspronkelijk een pad tussen twee huizen, van 2,4 meter breed. Het huis is is daarom slechts 2,4 meter breed aan de voorzijde, maar waaiert uit naar 7,5 meter breed de achtertuin in.

2,4 m breed
De kavel is aan alle kanten omringd door buren die niet gecharmeerd waren van het idee, dat op deze locatie zou worden gebouwd. In samenwerking met Arup Environmental Engineering onderzocht Luke Tozer vervolgens de mogelijkheden om op deze plek op kosteffectieve wijze een huis te bouwen waarvan de CO2 uitstoot zoveel mogelijk wordt gereduceerd. Door deze exercitie in een vroeg ontwerpstadium uit te voeren, kon Tozer de configuratie van het huis zo aanpassen, dat de benutting van zonnewarmte in de winter is geoptimaliseerd.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 4, 2008, p82-85.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Londen
  • Projecttitel Woonhuis in Londen door Pitman Tozer Architects
  • Projectarchitect(en) Luke Tozer
  • Adviseur installaties Arup (haalbaarheids studie), Richard Pearce & Associates
  • Aannemer Brownstone, Londen
  • Bouwmanagement Richard Tant Associates, Londen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) vloer 220 m2 / inhoud 590 m3
  • Netto vloeroppervlakte (m2) vloer 185 m2 / inhoud 450 m3
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2005
  • Definitief ontwerp 01-10-2006
  • Aanvang bouw 01-04-2008
  • Oplevering 01-08-2007
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 608.000 incl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 556.000 incl btw
  • Opdrachtgever Mr & Mrs Tozer, Londen
Reageer op dit artikel