Project

Woonhuis in Huizen

Geen categorie

Op een historisch agrarisch perceel te midden van hooilanden en bossen ligt deze villa. Hoewel in de tijd het plot is begroeid met enkele kleine bomen, heeft het nog steeds het oorspronkelijke karakter van het open veld. Het woonhuis door de nieuwegeneratie architecten ingebed in een kunstmatige heuvel.

Woonhuis in Huizen

 

 

De inbedding van het woonhuis in de heuvel maakt dat het huis opgaat in het omliggende heuvelachtige terrein en dat het landschap zo weinig mogelijk wordt verstoort. Vanaf de noordkant is het huis haast onzichtbaar. Tegelijkertijd functioneert de deken van aarde als thermische isolatie.

Open zuidgevel

Aan de zuidkant is het huis voorzien van een grote glazen gevel, ingelijst in larix hout. De houten lijst reguleert als een luifel de zonelichttoetreding en is tevens als een groot terras dat in niveau aansluit op de betonnen vloer.

Flexibel interieur

De ruimtelijke structuur van het huis is een rechthoekige stalen constructie van twaalf bij negentien meter, hierdoor kan het interieur flexibel worden ingedeeld. Binnen deze ‘hal’ zijn door denieuwegeneratie architecten ruimtes ingebouwd bestaande uit lichte houten structuren die gemakkelijk kunnen worden aangepast.


De leefruimte is gericht op de 90m2 grote glazen gevel die een spectaculair uitzicht biedt op de omringende bossen. Fotograaf John Lewis Marshall

Duurzaamheid

Het ontwerp is door de architecten opgevat als een experiment in duurzame strategiën, zowel in de architectuur – de hardware – en in de technische installaties – de software – die zijn ontworpen door Arup. De software bestaat uit zonne-energie, LED-verlichting, hout pellet verwarming in combinatie met lage temperatuur verwarming, CO2 gecontroleerd ventilatie, een grijs water circuit en het gebruik van slimme domotica.

De totale energie die wordt opgewekt, is groter dan het verbruik, waardoor de overtollige energie kan worden gebruikt voor een elektrische auto.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Woonhuis in Huizen
  • Projectarchitect(en) Sanne Oomen, Thomas Dieben en Oscar Vos
  • Adviseur installaties Van Veldhuizen Energie en Sloof Elektrotechniek
  • Aannemer De Kamper
  • Bouwmanagement van Rossum Amsterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 709 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2008
  • Definitief ontwerp 01-06-2010
  • Aanvang bouw 12-03-2012
  • Oplevering 01-02-2012
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau denieuwegeneratie architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel