Project

Woonhuis in Gent door Office Kersten Geers David Van Severen

Geen categorie

In het stadscentrum van Gent verbouwde het Brusselse bureau Office een oude school tot woning. Rond de binnentuin ontwierpen ze een gedeelte dat ze het patio-huis noemen. Deze ruimte leunt tegen de bestaande woning aan en functioneert volgens een geheel eigen logica. Het patio-huis is voor de architecten een oefening tussen het beheersen van de ruimte door middel van architectuur, en het loslaten door de oncontroleerbare incidenten van het leven toe te laten.

Woonhuis in Gent door Office Kersten Geers David Van Severen

De benedenverdieping van de woning is symmetrisch opgebouwd en beslaat twee grote kamers (eet- en zitkamer) en een centrale traphal. De aanleunende patio dient als extra circulatieruimte tussen deze twee hoofdruimtes en wordt op diverse manieren, afhankelijk van het seizoen ingevuld. Op de eerste verdieping liggen de identieke kamers, enerzijds de hoofdslaapkamer met een directe verbinding naar de bad-kamer en anderzijds, langs de andere kant van de traphal, de werkkamer. De slaapkamers van de kinderen zitten onder het dak.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 2, 2008, p62-65.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Woonhuis in Gent door Office Kersten Geers David Van Severen
  • Projectarchitect(en) Kersten Geers, David van Severen, Jorrit Sipkes, Hilbrand Wanders
  • Aannemer Aelbrecht-Maes Metaalconstructies (Peter De Clercq), Gent
  • Landschapsarchitect Patrick T’Hoofdt++
  • Bouwmanagement Adviseur constructie Arthur De Roover
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Vloeroppervlakte 200 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2006
  • Definitief ontwerp 01-01-2006
  • Aanvang bouw 01-02-2008
  • Oplevering 01-02-2007
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €125.000 excl btw
Reageer op dit artikel