Project

Woonhuis in Asse door Verdickt & Verdickt

Geen categorie

De stalen woning van Verdickt & Verdickt in het Belgische Asse is opvallend doordat haar bijzondere ruimtelijkheid is gerealiseerd met behulp van minimaal materiaalgebruik en een ver doorgevoerde standaardisatie. Het ontwerp is het resultaat van een proces dat vertrekt vanuit de wensen van de opdrachtgever voor het interieur. Daarop is op een geslaagde wijze een antwoord geboden.

Woonhuis in Asse door Verdickt & Verdickt

Echt populair zijn stalen woningen nooit geweest. Vroeger was de reden hiervoor terug te vinden bij het halstarrige conservatisme en de voorkeur voor risicoloos bouwen van Belgische aannemers, want ‘onbekend maakt onbemind’. Maar de afwijzing heeft ook met gevoel te maken. Niet alleen wordt staal vaak te koel en te kil voor woningen bevonden, ook moet een huis robuust en degelijk lijken, zeker voor een Belg die volgens het spreekwoord met “de baksteen in de maag is geboren”. Metselwerk straalt nu eenmaal meer massa uit dan een staalskelet met dunne bekleding en betonnen wanden ogen sterker en duurzamer dan ranke stalen kolommen. Tenslotte wordt deze opsomming sinds enkele jaren aangevuld met de kostprijs van staal, die sinds het massale verbruik in China een onvoorstelbare vlucht heeft genomen.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 3, 2007, p82-85.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Woonhuis in Asse door Verdickt & Verdickt
  • Projectarchitect(en) Nico en Carl Verdickt, Dirk Hendrickx
  • Aannemer PI Construct, Humbeek
  • Bouwmanagement Planet Engineering, Brasschaat
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) vloer 310 m2. / Inhoud 1025 m3
  • Netto vloeroppervlakte (m2) vloer 267 m2 / inhoud 915 m3
  • Voorlopig ontwerp 01-11-2003
  • Definitief ontwerp 01-04-2004
  • Aanvang bouw 01-03-2007
  • Oplevering 01-06-2006
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 175.000 excl btw (excl. opties standaard bouwpakket: kelder, mezzanine, carport – terrasvolume)
  • Opdrachtgever Vanderreken – Plas, Asse
Reageer op dit artikel