Project

Woonhuis in Almere

Geen categorie

Deze woning is als een continue ruimte ontworpen. Er zijn twee zones gecreëerd, die in elkaar grijpen en over elkaar schuiven; de zone van het werken en de zone van het wonen. Deze twee L-vormige volumes vormen samen het totale huis.

Woonhuis in Almere

 

 

 

Door het introduceren van een lichtvide vanaf daklicht naar woonkamer en een split-levelverdieping (tussen 2e verdieping en dakterras) ontstaan spannende doorzichten en komt daglicht diep het huis binnen. Vanaf de slaapverdieping is er zicht op de lager gelegen woonkamer en vanaf de hoger gelegen TV-kamer kijkt de kunstenaar naar beneden in de living en kan een blik werpen naar de slaap- en badkamer. De open keuken grenzend aan de woonkamer heeft door een glazen pui een visuele verbinding met het tweeverdiepingshoge atelier. Overal kan hoogte en ruimtelijkheid ervaren worden.

 Fotograaf Raoul Suermondt

Duurzaam

Het huis is door studioTX en CC-studio zo veel mogelijk cradle to cradle en energiezuinig gemaakt.Gekozen is voor een houtskeletbouwsysteem met houten wand, vloer en dakelementen vanwege korte bouwtijd, flexibel, energiezuinig, goede geluidsisolatie en ventilatie, minder warm in de zomer en comfortabel en veilig wonen. Het gebruik van hout verlaagt de uitstoot van (CO2) in de atmosfeer en vertraagt daardoor de opwarming van de aarde. In het gehele huis is vloerverwarming aangelegd voor een gelijkmatige, behaaglijke warmte over het gehele vloeroppervlak.

Opvallende gevel

Vanwege het beperkte budget was er nauwelijks geld voor een gevelafwerking. Echter studiotx en CC-studio wilde geen concessie doen aan de uitstraling van de gevel en er werd een creatieve oplossing bedacht. Een fabrikant van innovatieve coated ‘technical textiles’ was bereid het benodigde materiaal voor de gevel te sponseren. De singels van gerecycled PTFE (teflon) gecoat glasfiber-doek zijn door de architecten en de kunstenaar zelf gesneden en bewerkt uit lange rollen. Het materiaal wordt o.a. toegepast als vrachtwagendoek en transportbanden in de voedselindustrie.

 
Dit materiaal is volledig recyclebaar, goedkoop, sterk en slijtvast. Het huis krijgt hierdoor een geheel eigen karakter; speels en sjiek, zacht en aaibaar, abstract en schaalvervreemdend. De gevelafwerking en het grafisch patroon van de ‘luchtbellen’ is in nauw samenwerking met de opdrachtgever, een kunstenaar, tot stand gekomen. Fotograaf Raoul Suermondt

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Homeruskwartier
  • Plaats Almere Poort
  • Projecttitel Woonhuis in Almere
  • Projectarchitect(en) Jeroen Tacx
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 190 m2 vloer + 30 m2 vides + 31 m2 dakterras
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2008
  • Definitief ontwerp 01-04-2009
  • Aanvang bouw 28-06-2011
  • Oplevering 01-06-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 220.000 euro (excl afwerking interieur)
  • Ontwerpbureau studioTX en CC-studio i.s.m. R. Veening
Reageer op dit artikel