Project

Woongebouw Westerhonk in Monster

Geen categorie

De vormgeving van dit woongebouw voor 54 cliënten van ’s Heeren Loo op het terrein Westerhonk in Monster is niet alledaags en appelleert eerder aan de ambachtelijkheid van de Amsterdamse of Delftse School dan aan een institutioneel zorggebouw op een instellingsterrein.

Woongebouw Westerhonk in Monster

Daarmee wil het gebouw ook een belangrijke bijdrage leveren aan de droom van ’s Heeren Loo om de eigen bewoners van Westerhonk zo gewoon mogelijk, maar ook zo plezierig mogelijk te laten wonen.

De hoofdvorm van het gebouw voor 54 bewoners in deelplan B is ingegeven door de bijzondere positie in het stedenbouwkundig plan. In de ring van vrije sectorwoningen vormt dit gebouw het keerpunt en volgt de bocht in de ontsluitingsroute. Het is daardoor een vrij langgerekt gebouw in drie verdiepingen en bestaat eigenlijk uit een schakeling van drie woningen (per bouwlaag) met in iedere groepswoning 6 bewoners.

Langs de openbare weg is het gebouw van metselwerk gemaakt met een veelheid aan ramen die wordt afgewisseld met meerdere kleine glazen erkertjes. De hoofdentrees zijn herkenbaar gemaakt door een diepe insnijding in het gebouwvolume te maken. Tot slot is de metselwerkgevel verrijkt met een drietal grotere metselwerkerkers die de ronding van het gebouw accentueren. Het gebouw is bekroond met een duidelijke dakrand.

Aan de zuidzijde van het gebouw is het gevelbeeld zeer open doordat hier de buitenruimten zijn gemaakt. In feite is er sprake van een typologie zoals bij terrasflats is gebruikt waarbij het gebouwvolume per bouwlaag kleiner wordt zodat ruimte ontstaat voor grote dakterrassen. De golving in de tuingevel met de afwisseling van open en gesloten penanten zorgt voor een mooi vervolg op de meer formele entreegevel. De gemeenschappelijke woonkamers zijn juist aan deze gevel geplaatst zodat ook in de woonkamer een gebogen gevel zichtbaar is.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bosweg 1
  • Plaats Monster
  • Projecttitel Woongebouw Westerhonk in Monster
  • Projectarchitect(en) Dick van de Merwe
  • Adviseur installaties J. van Toorenburg bv; Den Haag
  • Adviseur akoestiek J. van Toorenburg bv; Den Haag
  • Aannemer Heijmerink TBI Bouw bv; Bunnik
  • Interieurarchitect Van den Berg Architecten Houten bv
  • Landschapsarchitect Luc Bos Stedenbouwkundigen; Amersfoort
  • Bouwmanagement Pieters Bouwtechniek bv; Delft
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3.100
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 2.670
  • Programma 54 cliëntenwoningen
  • Voorlopig ontwerp 01-02-2008
  • Definitief ontwerp 01-07-2008
  • Aanvang bouw 06-01-2011
  • Oplevering 01-10-2010
  • Opdrachtgever 's Heeren Loo, Monster
  • Ontwerpbureau Van den Berg Architecten Houten b.v.
Reageer op dit artikel