Project

Woonboerderij Brabant – Jan Bochmann Architecten

Architectuur

Aan de rand van een Brabants dorp ligt een woonboerderij uit 1902. Het gemeentelijke monument is door de jaren heen meerdere malen verbouwd. Voor de nieuwe eigenaar maakte Jan Bochmann Architecten een nieuw ontwerp, waarin het authentieke karakter blijft behouden.

Woonboerderij Brabant – Jan Bochmann Architecten
foto: Marcel van der Burg

De oude koetsdeur in de voorgevel is teruggebracht en vormt de nieuwe hoofdentree van de woonboerderij. Vanuit de hierachter gelegen hal kijk je direct door richting de grote woonkamer in het achterhuis. Deze voormalige stal wordt sinds 1992 bewoond, maar heeft in de nieuwe opzet een compleet nieuwe vorm.

Open

Alle scheidingswanden die de ruimte opdeelden zijn verwijderd, waardoor een grote ruimte ontstaat. Door het zichtbaar maken van de kapconstructie krijgt de ruimte karakter. Aan de achterzijde is een travee bijgevoegd, met een grote haard middelpunt van de ruimte. Door de grote gevelopeningen valt hier veel daglicht naar binnen.

foto: Marcel van der Burg

Transparant

Het pand is van binnenuit geïsoleerd en voorzien van voorzetramen. Grote schuifdeuren verbinden de woning met de tuin. Op de plek waar de twee volumes elkaar raken is de oude buitengevel zichtbaar. In deze gevel bieden grote openingen met ranke kozijnen doorzichten, waardoor ook de ruime woonkeuken met de woonkamer verbonden is.

foto: Marcel van der Burg

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adviseur constructie Constructiebureau Hooijen, Tilburg
  • Aannemer Bouwbedrijf G. Kuijpers, Tilburg
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 438
  • Voorlopig ontwerp juli 2013
  • Definitief ontwerp februari 2014
  • Aanvang bouw april 2014
  • Oplevering september 2016
  • Ontwerpbureau Jan Bochmann Architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel