Project

Winkelcentrum ’t Loon in Heerlen door Powerhouse Company

Geen categorie

Hoe een ramp uiteindelijk iets moois kan voortbrengen. In 2011 schrikte Heerlen op toen een deel van winkelcentrum ’t Loon verzakte. Winkels moesten worden ontruimd, werkzaamheden om een deel van het winkelcentrum te redden verliepen moeizaam vanwege verder verzakkingsgevaar. Vandaag doet niets daar meer aan denken. Het gesloten, van spiegelglas voorziene winkelbastion, is tegenwoordig een elegant shopping center, transparant en uitnodigend.

Winkelcentrum ’t Loon in Heerlen door Powerhouse Company

Een tijdlang was er sprake van dat het hele complex zou worden gesloopt. Uiteindelijk is gekozen voor renovatie. Met het ontwerp van een nieuwe luifel, duurzame gevel, ondergrondse parkeergarage en een uitnodigend plein, transformeerde Powerhouse Company de bestaande locatie tot een aantrekkelijke plek voor het winkelend publiek. Niet zo goed als nieuw(bouw), beter zelfs!

Uit het persbericht van Powerhouse Company:

Bij de renovatie, die nodig was na verzakking in 2011, stond het creëren van een levendige publieke ruimte centraal. Om tegemoet te komen aan het hedendaagse winkelpubliek, werd het na-oorlogse ontwerp aangepast aan de wensen van deze tijd. Door de vernieuwde gevel ontstaat er een open en lichte ruimte, waarbij de winkels nu zichtbaar zijn vanaf het plein en vice versa. Door het gebruik van zandsteen, zorgvuldig gekozen houten banken en een centrale tuin aan het nieuwe plein (4.000m2), ontstaat een plek om te ontspannen en te genieten van goed weer. Het plein wordt tevens gekenmerkt door de centrale opening, die naast toegang ook zorgt voor daglicht in de ondergrondse parkeergarage.

De nieuwe gevel kenmerkt zich door zijn transparantie en het elegante verticale ritme dat refereert aan de oorspronkelijke glazen gevel. De afgeronde hoek aan de rechterzijde van de gevel verzacht de klassieke compositie en rechte lijnen van de gevel. Dit leidt de voetgangers als vanzelf naar de ingang van het winkelcentrum. De speciaal voor dit project ontworpen verlichting reflecteert tussen de onbehandelde houten palen op de goudkleurige raamkozijnen en tonen in de avond een warme gloed. De ingang, waarbij het nieuwe ontwerp aansluit op het bestaande gebouw uit de jaren ’60, bestaat uit een hoge ruimte, die zich onderscheidt door zijn slanke aluminium en vrij hangende luifel. De nieuwe winkelruimte, momenteel in gebruik door CA, is ontworpen met oog op de toekomst. Een grote hoeveelheid daglicht creëert de mogelijkheid voor een interne uitbreiding.

Gelegen op een gevoelige geografische plek, die zich tot de jaren ’50 op ondiepe mijnbouw richtte, is het gebouw ontworpen om eventuele verzakkingen te weerstaan. De parkeerplaats is opgebouwd uit massieve betonnen balken die werken als een brug over de grond. Door middel van architectonische innovatie heeft Powerhouse Company met de renovatie de toekomst van ’t Loon veiliggesteld.

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Heerlen
  • Projecttitel Winkelcentrum ’t Loon in Heerlen door Powerhouse Company
  • Projectarchitect(en) Nanne de Ru, Paul Stavert, Stefan Prins, Ard-Jan Lootens
  • Aannemer LAUDY Bouw & Ontwikkeling
  • Bouwmanagement IMD Raadgevende Ingenieurs
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 10,000 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2012
  • Aanvang bouw 03-07-2015
  • Oplevering 01-06-2015
  • Opdrachtgever NSI
Reageer op dit artikel