Project

Weekendhuis in Brugge door 51N4E

Geen categorie

In Brugge, langs de Langerei, verbouwde het Belgische architectenbureau 51N4E een kleine rijwoning tot weekendhuis. In de context van de historische stad is gezocht naar een aanpak die de essentie van de woning intact laat en tegelijkertijd de onderdelen waaruit deze is opgebouwd ontleedt en opnieuw definieert. Het resultaat is zowel huiselijk als licht vervreemdend.

Weekendhuis in Brugge door 51N4E

Bij de verbouwing van het rijtjeshuis door 51N4E werden zowel de buitengevel als het merendeel van de kamers intact gelaten. Meer nog, het bureau accentueerde het authentieke karakter ervan door ze tot hun essentie te herleiden en met een bijzonder kleurenpallet te definiëren. Oorspronkelijk was het huis een kleine winkel met etalage, met een achterliggend woonhuis en enkele bijgebouwen op de binnenplaats. De achterbouw onderging een metamorfose. Er is een nieuwe kamer voor in de plaats gekomen die op een indrukwekkende, maar ook harmonieuze wijze, door zijn begrenzingen heen breekt. Terwijl het huis vroeger was opgedeeld in verschillende kamers met duidelijke functies, heeft de woning nu een geheel andere indeling.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 3, 2008, p76-79.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Brugge
  • Projecttitel Weekendhuis in Brugge door 51N4E
  • Aannemer Hornicub, Brugge (Dirk De Strooper)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Vloeroppervlakte bestaand 130 m² over drie verdiepingen / Vloeroppervlakte uitbreiding 29 m²
  • Voorlopig ontwerp 16-10-2009
  • Definitief ontwerp 01-01-2006
  • Aanvang bouw 01-03-2008
  • Oplevering 01-01-2007
Reageer op dit artikel