Project

Watervilla in Amsterdam door +31ARCHITECTS

Geen categorie

Afgelopen week is een watervilla aan de Weesperzijde van de Amstel gekozen als Woonboot van het Jaar 2015. De opdrachtgevers wilden een soortgelijke woonboot hebben als hun overburen, en schakelden hetzelfde architectenbureau in. Het bood +31ARCHITECTS de kans om voort te borduren op het toentertijd gekozen thema. De bekroonde woonboot maximaliseert de relatie tussen water en wonen

Watervilla in Amsterdam door +31ARCHITECTS

Het ontwerpen van droomhuizen op het water is de specialiteit van het Amsterdamse architectenbureau +31ARCHITECTS. De prijs voor Woonboot van het Jaar is voor het bureau een erkenning van hun kennis en kunde ten aanzien van deze specifieke ontwerpopgave. De jury was onder de indruk van de vrije plattegrond met slimme kastdeuren die dubbel dienst doen als slaapkamerdeur en details waaruit vakmanschap spreekt.

Onbelemmerd uitzicht

In deze watervilla zijn aan de waterzijde de grootst mogelijke glazen schuifpuien toegepast, waardoor een geweldig onbelemmerd zicht is op de Amstel vanuit het woongedeelte en keuken. Alle overige vertrekken zijn uit het zicht onder de waterlijn gesitueerd. Zo lang als de hagelwitte ark zelf is, is ook de glazen schuifpui die toegang biedt tot een net zo fors terras dat vrijwel naadloos aan de woonkamervloer verbonden is.

 

Terras als naadloze overgang

Om de relatie met buiten nog meer te versterken is er over de gehele lengte een drijvend terras aan de woonark gekoppeld. De vloer loopt van binnen naar buiten door in dezelfde kleur en hoogte. Hierdoor lijkt niet alleen het woongedeelte visueel groter, maar krijgt de watervilla een duidelijk frame met zijn strakke glazen pui vanaf het water gezien. Het haast ontbreken van een overgang tussen het woongedeelte en het terras geeft een frisse duik in de Amstel een extra dimensie.

Sterk staaltje

Via een zwevende trap, gemaakt van massieve scheepsstalen delen, daal je door een grote open vide vanaf begane grond af naar het souterrain waar de slaapkamers en badkamers zich bevinden. Een groot raam, dat is geplaatst naast de vide, zorgt ervoor dat er een explosie van daglicht tot diep in het souterrain door dringt.

 

Aandacht voor details

Er is veel tijd gestopt in het uitwerken van veel details. Aan de waterkant zijn bijvoorbeeld drie grote knik-arm zonneschermen volledig geïntegreerd in de dakrand. Met een druk op de knop schuiven de zonneschermen naar buiten voor een verkoelend effect.

Gaatjespatroon

Om de gevel aan de walzijde diepte te geven is er een subtiel gaatjes patroon aangebracht. Door op bepaalde plekken niet te perforeren wordt het huisnummer van de woning zichtbaar. Bij daglicht zijn de gaatjes donkere stippen, terwijl in het donker is deze juist oplichten door een grote LED strip die achter de gevel is geplaatst. ’s Avonds verandert de watervilla hierdoor in een “Star wars-achtige” creatie.

  

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Watervilla in Amsterdam door +31ARCHITECTS
  • Projectarchitect(en) Jorrit Houwert, Jasper Suasso de Limda de Prado
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 200 m2
  • Aanvang bouw 26-02-2016
  • Oplevering 01-06-2015
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau +31ARCHITECTS
Reageer op dit artikel