Project

Vorstelijk Complex in Utrecht door Op ten noort blijdenstein

Geen categorie

Het Vorstelijk Complex bestaat uit twee voormalige schoolgebouwen: De Christinaschool en de Beatrixschool. Tussen deze twee gebouwen in is een theaterzaal gebouwd die de twee bestaande gebouwen met elkaar verbindt. Zo ontstaan er drie ruimtes die samen één zijn.

Vorstelijk Complex in Utrecht door Op ten noort blijdenstein

 

 

In het Vorstelijk Complex zitten drie organisaties op het gebied van cultuur, welzijn en horeca. ZIMIHC, Portes en The Colour Kitchen werken samen en wisselen uit. Dit is de uitkomst van een wens die al jaren leefde bij de gemeente Utrecht, namelijk om de monumentale schoolgebouwen een passende herbestemming te geven. Op ten noort blijdenstein ontwikkelde samen met de gemeente en de toen nog toekomstige gebruikers het plan voor de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het nieuwe sociaal-cultureel centrum van de wijk Zuilen.

Monumenten

In de monumentale panden zijn multifunctionele ruimtes gerealiseerd die de rol van sociaal cultureel centrum op zich nemen. Ruimte en programma passen na onderzoek goed op elkaar. De Christina school is gericht naar de as van Berlage en doet dienst als horeca en entreegebouw. De Beatrix school, meer gericht op de wijk, wordt gebruikt voor cursussen en bijeenkomsten.

Nieuw theater

De theaterzaal paste fysiek niet in de monumentale gebouwen en ook de strenge eisen aan geluid, theatertechniek en brand zouden op deze gebouwen te veel impact hebben. Deze functie is daarom als nieuwbouw tussen de bestaande gebouwen gelegd. Om de monumenten zoveel mogelijk in hun waarde te laten is voor de nieuwbouw een vrijstaande en contrasterende architectonische uitwerking gekozen. Door de zaal deels de grond in te ‘duwen’ is het ensemble tussen de bestaande bebouwing gehandhaafd.

Interieur monumenten

Bij de renovatie zijn de monumentale onderdelen zoveel mogelijk gehandhaafd. Dit geldt ook voor het interieur. De robuuste uitstraling van de Beatrix school is extra geaccentueerd door op aangewezen plekken contrasterende / hedendaagse materialen en kleuren toe te passen.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Prinses Beatrixlaan 2a
  • Plaats utrecht
  • Projecttitel Vorstelijk Complex in Utrecht door Op ten noort blijdenstein
  • Projectarchitect(en) Loes van Hooff, William Stijger
  • Adviseur installaties Galjema technisch adviesbureau, Rijswijk
  • Adviseur akoestiek LBP Sight
  • Aannemer Jurriens, Utrecht
  • Interieurarchitect Sypko Domela Nieuwenhuis
  • Bouwmanagement Cumea, Arnhem
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4200 m²
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 3500 m2
  • Programma Horeca, foyer, grand café, theaterzaal, activiteitenruimtes, kantoren, jongerenruimte
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2006
  • Definitief ontwerp 01-08-2007
  • Aanvang bouw 06-09-2011
  • Oplevering 01-12-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 7.000.000 excl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 6,6 miljoen euro excl btw
  • Opdrachtgever Stadsontwikkeling Gemeente Utrecht
  • Ontwerpbureau Op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs
Reageer op dit artikel