Project

Volkshotel in Amsterdam

Geen categorie

Het Volkshotel huist in het pand waar ruim 45 jaar De Volkskrant is geschreven en gedrukt. Na de verhuizing van de krant veranderde het gebouw, dankzij Stichting Urban Resort, in een grote creatieve broedplaats. Op de zevende verdieping toverden jonge horecaondernemers de oude journalistenkantine om in club/restaurant Canvas. Nu zijn daar door ontwerper Bas van Tol 172 hotelkamers aan toegevoegd en een interieur dat een kruisbestuiving wil genereren tussen ‘Amsterdammers’ en hotelgasten.

Volkshotel in Amsterdam

Het Volkshotel omvat naast de 172 kamers, een grand café, winkel, ‘coworking space’, restaurant, club en bar (Canvas). Het ontwerp van Bas van Tol van Müller van Tol, onder andere bekend van Club 11 en Club Trouw, laat de geschiedenis van het pand terugzien in het interieur. Zo zijn er vier verdiepingen voorzien van pixelprintbehang van opgeblazen krantenknipsels. In de Opland-kamer zijn de oude muurtekeningen gehandhaafd, net als de gestripte plafonds en de betonnen vloer.


Fotograaf Irene O’Callaghan.

De lobby verenigt incheckbalie, bar en werkplek. De kamers zijn eenvoudig ingericht, met grote raampartijen, strakke lijnen, betonnen vloeren. Architect Steven Steenbruggen nam het oorspronkelijke jaren zestig ontwerp van het pand als uitgangspunt. Het kamerbrede uitzicht op de stad staat centraal. De 9 ‘special rooms’, ontworpen door uiteenlopende interieurarchitecten en creatievelingen uit de eigen broedplaats zoals de toiletjuffrouw van Canvas, maken het Volkshotel compleet.

24 uursvertier

Kunst en cultuur zijn verweven met de geschiedenis van het pand en blijven ook in de toekomst een grote rol spelen. Komend jaar bundelt Volkshotel de krachten met creatieve partijen als Dekmantel Festival, Amsterdam Dance Event, Theaterfestival Fringe en Unseen Photo Fair. Met een café, nachtelijke cocktailbar, club, restaurant, broedplaats, badplaats, flexwerkplekken en 172 hotelkamers (drie sterren) wil het Volkshotel een plek zijn voor 24 uur vertier.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Wibautstraat 150
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Volkshotel in Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Bas van Tol
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 41000 m2
  • Aanvang bouw 17-07-2014
  • Ontwerpbureau Müller van Tol
Reageer op dit artikel