Project

Vincent van GoghHuis in Zundert

Geen categorie

Recht tegenover het gemeentehuis, aan de Markt van Zundert, werd in 1853 Vincent van Gogh geboren. Het geboortehuis is in 1903 gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe pastorie. Nu is hier het Vincent van GoghHuis gerealiseerd, ontstaan door de samenvoeging van twee beeldbepalende gebouwen: de pastorie en een karaktervolle patriciërswoning. Een glazen tussenlid vormt de spil in dit huis van herinnering en beleving.

Vincent van GoghHuis in Zundert

De bouw van het Vincent van GoghHuis vindt plaats in twee fasen. Fase 1 omvat de renovatie van de bestaande panden en de verbinding en uitbreiding voor de brasserie. Het glazen tussenlid organiseert de museale routing en geeft zicht op de omgeving.

Duurzame renovatie

Vanzelfsprekend heeft de renovatie de duurzaamheid van de bestaande situatie vergroot. De buitenwanden zijn geïsoleerd, de ramen zijn voorzien van voorzetramen en het dak is vernieuwd. Het glazen tussenlid voorziet in passieve zonne-energie. De bouwkundige ingrepen en de eigentijdse installatie zorgen voor een laag energiegebruik. Naast de technische maatregelen is het geven van een nieuwe functie aan de panden een sociaal duurzame ingreep.

Authentieke details

Authentieke details zijn op ambachtelijke wijze hersteld. Nieuwe elementen zijn sober en doelmatig gehouden en bieden een herkenbaar contrast. De bestaande panden blijven duidelijk herkenbaar en de ingrepen zijn ondergeschikt gemaakt aan de functionaliteit.

De tweede fase omvat een museale expositieruimte die bijna geheel verzonken ligt in de tuin.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Markt 27
  • Plaats Zundert
  • Projecttitel Vincent van GoghHuis in Zundert
  • Projectarchitect(en) Ernst Havermans en Sander van Sambeek
  • Adviseur installaties Intechno Ingenieursbureau
  • Aannemer De Bonth van Hulten Bouwonderneming
  • Interieurarchitect Oomen Architecten, Ann Roelands (brasserie, vvv/winkel)
  • Bouwmanagement VMS Ingenieursbureau
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 845 m² (1e fase)
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 718 m² (1e fase)
  • Programma Fase 1: museum, VVV/ winkel, brasserie. Fase 2: expositieruimte, beeldentuin.
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2005
  • Definitief ontwerp 01-01-2006
  • Aanvang bouw 10-05-2011
  • Oplevering 01-12-2008
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 1.221.000,- excl btw
  • Opdrachtgever Thuisvester en Stichting van Gogh & Zundert, Oosterhout en Zundert
  • Ontwerpbureau Oomen Architecten
Reageer op dit artikel