Project

Villa in Werkhoven

Geen categorie

In het buitengebied van Werkhoven is een villa in de plaats gekomen van een eenvoudig huisje uit de jaren vijftig. De woning biedt onderdak aan twee gezinnen. Volgens het bestemmingsplan kon dit, mits de woning het uiterlijk zou behouden van één woning.

Villa in Werkhoven

In het bestemmingsplan was het maximale volume vastgesteld op 600 m3 (bovengronds), plus 70 m2 aan- en bijgebouwen. Om bewoning door twee gezinnen binnen deze grenzen mogelijk te maken, is de villa deels ondergronds gebouwd en voorzien van een souterrain en een nog dieper gelegen kelder. De begane grondvloer ligt op 1,20 m boven het maaiveld en biedt uitzicht op de groene omgeving van het weidegebied van de Kromme Rijn. De aanbouwen liggen op maaiveldniveau. Het woonprogramma is zo verdeeld over verschillende hoogtes, wat ruimtelijk gezien interessante perspectieven oplevert.

 

De architectuur

Ook de massaopbouw is in grote lijnen bepaald door het bestemmingsplan en de mogelijkheden van het kavel. In beginsel is ingezet op min of meer identieke plattegronden voor beide woningen. Door deze in de diepte van het kavel ten opzichte van elkaar te verschuiven, zijn rondom de villa buitenruimtes ontstaan met verschillende karakters om zo voor de bewoners voldoende privacy genereren. De verschuiving heeft ook tot effect dat geen enkele gevel gelijk is. Om de eenheid te bewaren zijn de onderlinge volumes met elkaar verbonden met doorgaande metselwerkbalken (trellis). De langgerekte verspringende volumes vormen tevens een verwijzing naar de langgerekte schuren/boerderijen die in dit agrarische gebied veel voorkomen. Om het lengte-effect te versterken, zijn langformaat strengperstenen toegepast die middels een dunbedmortel stootvoegloos zijn verwerkt. De grijsbruine aardetinten van deze stenen zorgen voor een rustige inbedding in het landschap.

 

De techniek

Het souterrain is geheel uitgevoerd in gestort beton. Op de betonnen onderbouw is een volledig staalskelet geplaatst dat het mogelijk maakt de vele grote overspanningen en de hangende balkons aan de voorgevel te realiseren. De dakvloer is uitgevoerd in een betonnen breedplaatvloer. De binnenspouwbladen zijn uitgevoerd in HSB-wanden met een hoge isolatiewaarde.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Leemkolkweg 2
  • Plaats Werkhoven
  • Projecttitel Villa in Werkhoven
  • Projectarchitect(en) Ir. M. Klomp
  • Adviseur installaties Loodgieters- en verwarmingsbedrijf Koeleman, Huis ter Heide
  • Aannemer Kosterman en Peek Bouw- en Timmerbedrijf BV, Cothen
  • Bouwmanagement Ingenieursbureau JVZ, Deventer
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 436 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 353 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-02-2008
  • Definitief ontwerp 15-05-2009
  • Aanvang bouw 28-09-2011
  • Oplevering 01-04-2011
  • Opdrachtgever De hr. en mvr. van de Glind, Werkhoven
  • Ontwerpbureau Klomp Architecten BNA
Reageer op dit artikel